10.03.2014

Пошта редакції. Купуєте у підприємця? Що потрібно для неутримання ПДФО/ЄСВ з 01.01.2014 р.

Відповідь на запитання

Купуєте у підприємця? Що потрібно для неутримання ПДФО/ЄСВ з 01.01.2014 р.

Ми купуємо товари (роботи, послуги) у фізосіб-підприємців, причому як у єдиноподатників, так і в загальносистемників. Які документи нам потрібно отримувати від них для неутримання ПДФО та ЄСВ?

(м. Суми)

 

Торік ми неодноразово порушували це питання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 100, с. 45; № 83, с. 27; № 63, с. 11). Зараз вимушені зробити це знову. Річ у тім, що з 1 січня 2014 року правила дещо змінилися.

ПДФО. Зміни стосувалися придбання у фіз­осіб-єдиноподатників. Щоб не утримувати ПДФО, формально потрібно керуватися загальним правилом п. 177.8 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Тобто вимагати копію виписки або витягу з Єдиного держреєстру (ЄДР). Крім того, до останнього часу податківці рекомендували отримувати й копію єдиноподаткового Свідоцтва.

Проте з 01.01.2014 р. такі Свідоцтва більше не видають (про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 4). Замість них єдиноподатковий статус підтверджує запис у Реєст­рі платників єдиного податку (далі — Реєстр). Така новація спонукала податківців до кардинальної зміни підходу: тепер для неутримання ПДФО при придбанні в єдиноподатника вам потрібно тільки переконатися, що на дату виплати доходу його включено до Реєстру. Про необхідність отри­мання копії виписки та/або витягу контролери не зазначили ані слова (див. с. 43). Дуже приємно. Тим більше, що:

1) податківці поступилися формальними вимогами ПКУ на користь доцільності, а це, погодьтеся, трапляється не щодня;

2) ураховуючи кількість єдиноподатників, подібний підхід спростить взаємодію з ними. Причому зверніть увагу: зазначений підхід повинен застосовуватися незалежно від того, чи залишилося в підприємця-єдиноподатника його Свідоцтво. Це уточнення пов’язане з тим, що податківці не вимагають повертати Свідоцтва, отримані до 01.012014 р. Зробити це потрібно тільки в разі відмови від спрощенки (див. консультацію в підкатегорії 107.12 БЗ).

Засмучує лише те, що доступу до Реєстру все ще немає (хоча згідно з п. 299.13 ПКУ його повинні були забезпечити ще з 1 січня). І, допоки чиновники цього не зроблять, вам, на жаль, доведеться керуватися «старими» правилами. Отже, чекаємо.

Що стосується придбання у підприємців-загальносистемників, то тут усе без змін. Поки законодавець не внесе зміни до п. 177.8 ПКУ, єдина можливість для неутримання ПДФО — обзавестися копією виписки або витягу з ЄДР.

ЄСВ. Підстави для неутримання ЄСВ при придбанні робіт/послуг у підприємців не залежать від обраної ними системи оподаткування: загальної чи спрощеної. Для цього вам потрібно просто впевнитися в тому, що такі роботи/послуги включені до ЄДР. Принаймні саме таку вимогу містить ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Та ба… податківці повідомили, що для неутримання ЄСВ вам доведеться отримати від підприємця-контр­агента копію витягу, в якому відображені його види діяльності (див. консультацію з підкатегорії 301.04.01 БЗ на с. 44). Як кажуть, заспівали веселої, а звернули на сльози…

Причому зверніть увагу: по-перше, підстави для зазначеного підходу мало того, що надумані, так ще й суперечать Закону. Тому з ним потрібно спорити (про всяк випадок отримавши копії відповідних витягів). По-друге, податківці зазначили, що для неутримання ЄСВ потрібно одержати копію виписки. Проте це помилка. У виписці види діяльності підприємця не відображаються. Отже, з цією метою потрібно вимагати саме копію витягу.

Віталій Смердов, податковий експерт