17.03.2014

Щодо оплати листка непрацездатності за час санаторно-курортного лікування

Лист від 22.01.2014 р. № 04-29-164

лікарняні

Щодо оплати листка непрацездатності за час санаторно-курортного лікування

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.01.2014 р. № 04-29-164

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності розглянула Ваше звернення щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності інвалідам війни та прирівняним до них особам у разі надання їм путівки на санаторно-курортне лікування та повідомляє наступне.

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240 (далі — Закон № 2240) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непраце­здатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до пп. 7.1 та 7.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян від 13.11.2001 № 455, листок непрацездатності на період санаторно-курортного лікування видається на термін лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, але з урахуванням тривалості щорічної (основної та додаткової) відпустки. Крім того, листок непрацездатності видається до від’їзду в санаторно-курортний заклад при наявності путівки, довідки з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки та картки санаторно-курортного відбору.

Згідно із п. 10 ст. 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності в разі здійснення санаторно-курортного лікування надається застрахованій особі, якщо тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки недостатня для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам (в тому числі інвалідам війни та прирівняним до них особам) у разі надання їм путівки на санаторно-курортне лікування виплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на загальних підставах.

 

Заступник директора Т. Нагорна

коментар редакції


Їдете до санаторію підлікуватися? На оплату листка непрацездатності не розраховуйте

 

Фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) в листі, що коментується, роз’яснили порядок оплати листка непрацездатності у випадку санаторно-курортного лікування.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога по тимчасовій непрацездатності надається в разі санаторно-курортного лікування. Проте вже в ч. 10 цієї ж статті знаходимо умову: допомогу нададуть, тільки якщо тривалість щорічної (основної і додаткової) відпустки недостатня для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад. Причому тривалість відпустки має враховуватися ще при видачі листка непрацездатності. Його видадуть тільки за наявності путівки, картки санаторно-курортного відбору та довідки з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової) відпустки. Зверніть увагу: тут ідеться про повну тривалість щорічної відпустки, встановленої для працівника згідно із законодавством, а не про її невикористану частину на момент надання путівки.

Нагадаємо, що в загальному випадку тривалість щорічної відпустки повинна становити не менше 24 календарних днів (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). Якщо працівник отримав путівку для санаторно-курортного лікування, щорічну відпустку повної тривалості йому нададуть навіть у перший рік роботи до спливання шестимісячного строку безперервної роботи на цьому підприємстві (п. 9 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

Тривалість санаторно-курортного лікування, яке застрахована особа проходить на підставі путівки, — 18, 21, 24 або 45 діб (п. 1.3 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФТВП від 25.02.2009 р. № 12). Проте на практиці санаторно-курортні путівки надають, як правило, на 21 день. Тому законодавчо встановленої мінімальної тривалості щорічної відпустки буде достатньо і для лікування, і для проїзду до будь-якого вітчизняного санаторно-курортного закладу. Це фактично виключає ситуацію, коли працівнику виплатять допомогу по тимчасовій непрацездатності в разі санаторно-курортного лікування.

Єдиний випадок, коли не враховуватимуть тривалість щорічної відпустки, наведено в абзаці другому ч. 10 ст. 35 Закону № 2240. Допомогу по тимчасовій непрацездатності нададуть за весь час перебування в санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу й у зворотному напрямі), якщо працівника направили на лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо зі стаціонару лікувального закладу.

Що ж робити, якщо на момент отримання «звичайної» санаторно-курортної путівки ви використали відпустку? Виходом із ситуації, що склалася, може бути відпустка без збереження заробітної плати. Так, згідно з п. 11 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки така відпустка надається працівникам для завершення санаторно-курортного лікування тривалістю, визначеною в медичному висновку.

Як справедливо зазначили фахівці ФТВП, для інвалідів війни та прирівняних до них осіб діє загальний порядок оплати періоду тимчасової непрацездатності у зв’язку із санаторно-курортним лікуванням. Жодних пільг для таких осіб Закон № 2240 не передбачає.

 

 Катерина Скрипкіна