24.03.2014

Офіційна думка. Щодо заповнення граф 5 і 6 податкової накладної при постачанні або оплаті послуг

Стаття

ПДВ

Щодо заповнення граф 5 і 6 податкової накладної при постачанні або оплаті послуг*

Як заповнюються графи 5 і 6 податкової накладної у разі постачання послуг, у т.ч. у разі часткового постачання послуг або часткової передоплати вартості послуг?

 

Відповідно до п. 201.2 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

Пунктом 201.7 ст. 201 ПКУ визначено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Згідно з п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 р. № 10, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2014 р. за № 185/24962, до розділу І податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

до графи 3 — номенклатура товарів/послуг продавця;

до графи 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн, шт., кг, м, см, м куб., см куб., л, послуга тощо;

до графи 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг.

У клітинках податкової накладної, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Враховуючи зазначене, у разі складення податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) в повному обсязі, у графі 5 податкової накладної зазначається одиниця виміру «послуга», а в графі 6 зазначається «1».

У разі складення податкової накладної на часткове постачання послуги, або на суму попередньої оплати частини вартості послуги, у графі 5 податкової накладної зазначається слово «послуга», а в графі 6 — відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати половини договірної вартості послуги, у графі 6 вказується число «0,5».

 

За матеріалами підкатегорії 101.19 Бази знань,
 розміщеної на офіційному сайті Міндоходів:
 zir.minrd.gov.ua

 

* Див. також матеріал на с. 42. — Прим. ред.