24.03.2014

Пошта редакції. І знову про заповнення ПН при постачанні послуг

Відповідь на запитання

податкова накладна

І знову про заповнення ПН при постачанні послуг

Наше підприємство надає клінінгові послуги. Часто виникають непорозуміння з покупцями з приводу того, як правильно заповнювати графи 5 і 6 податкової накладної — у кожного свій варіант: дроби, відсотки… Можете порекомендувати варіант заповнення, який влаштував би всіх наших покупців?

(м. Львів)

 

Тепер так, можемо! Більше того, впевнені, що він влаштує і контролюючі органи. Але про все по порядку.

Як відомо, з 1 березня використовується нова форма ПН, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 р. № 10. Детально про неї ви могли прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 14, с. 21.

Зміни форми ПН викликали нову хвилю дискусій з приводу варіантів заповнення граф 5 і 6 ПН у разі постачання послуг. Не залишилися осторонь і ми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 20, с. 40).

Дуже добре, що цього разу в Міндоходів відреагували оперативно. Днями в БЗ (підкатегорія 101.19) з’явилася консультація, що остаточно розставила все по місцях, а головне — визначила єдиний варіант заповнення граф 5 і 6 ПН у разі постачання послуг. До речі, він практично повніс­тю відповідає рекомендованому в зазначеному матеріалі варіанту заповнення ПН.

Згідно з цією консультацією (див. с. 41) тепер слово «послуга» у графі 5 ПН однозначно ідентифікує постачання послуги. І крапка. Тобто незалежно від того, чи має місце часткове постачання або передоплата послуги, чи такі постачання або передоплата здійснені в повному обсязі (сумі) — у будь-якому разі у графі 5 ПН тепер ми пишемо слово «послуга». Чудово!

При цьому графа 6 ПН тепер однозначно використовується для зазначення частки фактично поставленої або передоплаченої послуги. При цьому у графі 6 ПН:

— поставлена/передоплачена частка послуги записується однозначно десятковим дробом;

— при повній поставці/передоплаті ставиться цифра 1.

Давайте поглянемо, як слід заповнювати графи ПН, що цікавлять нас, у разі поставки/передоплати послуги вартість постачання якої за календарний місяць згідно з умовами договору становить 1200 грн. (ПДВ — 200 грн.):

— при постачанні в повному обсязі або передоплаті в повній сумі:

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об’єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

послуга

1

1000

1000

 

— при постачанні 40 % обсягу послуги або передоплаті 40 % договірної вартості послуги:

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об’єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

послуга

0,4

1000

400

 

Зверніть увагу: якщо фактично покупець здійснив передоплату послуги в сумі, що перевищує договірну величину за 1 місяць (що відповідало б показнику «1» у графі 6 ПН), — наприклад сума передоплати більша у 2,5 раза, — то ніхто не заборонить вам зазначити в цій графі число 2,5. Зрозуміло — і будь-яке інше, більше 1, яке потрібне у вашій конкретній ситуації.

Нарешті на бухгалтерів зійшла та однозначність, яку вони так люблять і цінують!

 

Олександр Голенко, шеф-редактор