20.08.2015

Продаж нерухомості в Криму

Яким чином оподатковуються ПДФО доходи від операцій з продажу нерухомого (рухомого) майна, яке знаходиться на території ВЕЗ «Крим» і належить фізичним особам — резидентам України?

Відповідно до п. 5.3 ст. 5 Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі — Закон) фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента.

Фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на іншій території України, прирівнюються з метою оподаткування до резидента.

Будь-які доходи з джерелом їх походження з території ВЕЗ «Крим», одержані особою, прирівняною до резидента згідно з нормами п. 5.3 ст. 5 Закону, підлягають оподаткуванню як іноземні доходи за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України (п. 5.7 ст. 5 Закону).

Підпунктом 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), передбачено, що, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, доходи від операцій з продажу нерухомого (рухомого) майна, яке знаходиться на території ВЕЗ «Крим» і належить фізичним особам — резидентам України, підлягають оподаткуванню як іноземні доходи за ставками 15 та/або 20 відсотків.

За матеріалами категорії 103.21 БЗ

коментар редакції

Крим наш, а доходи іноземні

Про сумну долю Криму знає, напевно, кожен громадянин України свідомого віку. Ще вчора цей півострів був тихим, мирним шматочком нашої Батьківщини, а сьогодні став окремим світом, що живе за законами іншої держави. Такі зміни не тільки навели смуток на душі багатьох наших співгромадян, а й призвели до виникнення низки облікових запитань.

Тривалий час було незрозуміло, кому, що, як оподатковувати у Криму і як працювати з кримськими контрагентами. Ліквідувати такі негаразди був покликаний Закон № 1636, що набув чинності 27.09.2014 р. І ось Крим, який завжди асоціювався нами тільки із зоною курортною, набув статусу вільної економічної зони* (далі — ВЕЗ).

* Попередньо — на 10 повних календарних років починаючи з дня набуття чинності Законом № 1636.

Серед іншого п. 5.7 Закону № 1636 прирівняв доходи з джерелом їх походження з території ВЕЗ «Крим», отримані резидентом, до іноземних доходів. Оподатковувати такі доходи, як зазначено в цьому Законі, потрібно за загальними правилами, установленими ПКУ. У нашому випадку джерело доходу — нерухомість, що продається, — перебуває на території ВЕЗ «Крим», а її власник є резидентом України. Отже, дохід від продажу такої нерухомості необхідно розглядати як іноземний і обкладати ПДФО відповідним чином. Порядок оподаткування іноземних доходів регламентовано п. 170.11 ПКУ.

Таким чином, суму доходу, отриманого від продажу кримської нерухомості, платник-отримувач повинен уключити до свого загального річного оподатковуваного доходу та оподатковувати за ставками, визначеними в п. 167.1 ПКУ (п.п. 170.11.1 ПКУ). Тобто частину вартості такої нерухомості, що не перевищує 10-кратний розмір МЗП, установлений законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році — 12180 грн.), потрібно оподатковувати за ставкою 15 %, а суму перевищення — за ставкою 20 %.

Крім того, такий резидент повинен подати до органу ДФСУ річну податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 793. Зробити це потрібно до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ). При цьому зверніть увагу: доходи від продажу нерухомості, розташованої на території ВЕЗ «Крим», необхідно відобразити в розділі II такої декларації не в рядку 01.02 «Доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна», а в рядку 01.06 «Іноземні доходи». Крім того, такому платнику податків потрібно заповнити та подати разом із декларацією додаток 4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України» до цієї декларації. Нагадаємо: податкове зобов’язання, визначене в поданій податковій декларації, сплачується фізичною особою самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним (п. 179.7 ПКУ).

Зауважте: сплатити резиденту, який продає нерухомість у Криму, доведеться й ВЗ. Адже об’єкт обкладення ВЗ з 01.01.2015 р. визначається на підставі ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) і включає у тому числі іноземні доходи (п.п. 163.1.3 ПКУ). Ставка ВЗ, нагадаємо, становить 1,5 %.