20.08.2015

Сплачуємо військовий збір за відокремлені підрозділи

Як перераховується до бюджету військовий збір юридичною особою, яка має відокремлені підрозділи?

Законом України від 31 липня 2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», який набрав чинності з 03.08.2014 р., введено військовий збір у розмірі 1,5 відсотка до доходів у формі, зокрема, заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Статтею 29 Бюджетного кодексу України, зі змінами та доповненнями (далі — БКУ), визначено перелік доходів, що включаються до складу доходів Державного бюджету України.

До доходів Державного бюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно зі ст. 64, 66, 69 та 71 Бюджетного кодексу закріплені за місцевими бюджетами (п. 29.1 ст. 29 БКУ).

Військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з п. 161 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України, зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ), належить до доходів загального фонду Державного бюджету України (п. 29.2 ст. 29 БКУ).

Одночасно відповідно до п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Згідно з п.п. 168.4.1 п. 168.4 ст. 168 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом.

Так, ст. 64 БКУ визначено, що податок на доходи фізичних осіб податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Відповідно до абз. 1 п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Одночасно абз. 2 п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ встановлено, що податок на доходи, нарахований працівникам неуповноваженого відокремленого підрозділу, юридична особа перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого неуповноваженого відокремленого підрозділу.

Однак вищезазначена норма регламентує порядок перерахування податку до місцевого бюджету, а оскільки військовий збір зараховується до державного бюджету, зазначена в абз. 2 п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 ПКУ норма не може бути застосована для військового збору.

Таким чином, юридична особа перераховує військовий збір як за себе, так і за неуповноважений відокремлений підрозділ до бюджету за своїм місцезнаходженням.

Суми військового збору, нараховані уповноваженим відокремленим підрозділом, перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

За матеріалами категорії 132.05 БЗ

коментар редакції

Відокремлені підрозділи юросіб: до чиєї «кишені» сплачувати військовий збір?

У роз’ясненні, що коментується, податківці розповіли, як потрібно перераховувати до бюджету ВЗ юрособам, які мають відокремлені підрозділи. Відповідно до нього порядок перерахування ВЗ залежить від статусу відокремленого підрозділу, тобто від того, є він уповноваженим чи неуповноваженим. При цьому з огляду на те, що ВЗ згідно з БКУ належить до доходів загального фонду Держбюджету, а ПДФО — «донор» місцевих бюджетів, ці два платежі, незважаючи на свою родинну схожість, в окремих випадках перераховуються до бюджету по-різному.

Так, уповноважений відокремлений підрозділ юрособи сплачує ВЗ, як і ПДФО, самостійно за своїм місцезнаходженням. А ось за неуповноважений підрозділ ВЗ повинна сплатити сама юрособа, причому за своїм місцезнаходженням. Нагадаємо: на відміну від ВЗ, сплачувати ПДФО за свій неуповноважений підрозділ юрособа зобов’язана за місцезнаходженням такого підрозділу (п.п. 168.4.3 ПКУ).

Тішить, що податківці «амністують» юросіб, які в серпні 2014 року (місяці запровадження ВЗ) перерахували ВЗ за місцезнаходженням неуповноважених відокремлених підрозділів. Тобто вони до відповідальності не притягуватимуться. Про це йдеться в іншому роз’ясненні податківців, наведеному в категорії 132.06 БЗ.

Додамо, що юрособа, яка має неуповноважений відокремлений підрозділ, зобов’язана подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ у вигляді окремої порції за такий підрозділ до органу ДФСУ за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. У зазначеній порції наводяться відомості про фізосіб (працівників) підрозділу. У зв’язку з цим юрособі у формі № 1ДФ, що подається за неуповноважений відокремлений підрозділ, не потрібно відображати інформацію про ВЗ, оскільки вона міститься в Податковому розрахунку, поданому за своїм місцезнаходженням(див. роз’яснення фіскалів, наведене в категорії 103.25 БЗ).