07.12.2015

ВРУ оптимізує реєстраційні дії

ВРУ прийняла у новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (на базі законопроекту від 02.06.2015 р. № 2983).

Він передбачає передачу виконавчим органам місцевого самоврядування міст обласного значення повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Крім того:

— запроваджується можливість подання електронних документів для проведення всіх реєстраційних дій;

— скорочується перелік документів, що подаються для державної реєстрації (у тому числі за рахунок їх отримання в електронній формі від державних органів);

— скорочується перелік адміністративних послуг за рахунок скасування щорічного підтвердження та щорічної подачі фінзвітності;

— скасовуються паперові виписки та запроваджується їх отримання в електронному вигляді через Портал електронних сервісів.

Крім того, парламент прийняв у новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (на базі законопроекту від 02.06.2015 р. № 2982), яким передбачено передачу виконавчим органам місцевого самоврядування міст обласного значення повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.