07.12.2015

Уточнено порядок переведення ЗЕД-договору між банками

Правління НБУ постановою від 26.11.2015 р. № 822 внесло зміни до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 10.08.2005 р. № 281.

Змінами більш детально прописано порядок переведення зовнішньоекономічного договору (далі — ЗЕД-договір), який знаходиться на обліку в одному банку, на обслуговування до іншого банку.

Зокрема, уточнено, що клієнт-резидент має право перевести відповідний ЗЕД-договір на обслуговування до іншого банку на підставі письмового звернення, яке має бути зареєстровано згідно з внутрішнім положенням з організації діловодства.

Це письмове звернення має містити дозвіл клієнта-резидента на отримання інформації про незавершені розрахунки за ЗЕД-договором від банку, через який здійснювалися розрахунки за цим договором.

Банк, до якого переводиться на обслуговування ЗЕД-договір, не пізніше 3-го робочого дня з дня отримання письмового звернення клієнта-резидента зобов’язаний звернутися до банку, через який здійснювалися розрахунки за цим договором, для отримання всієї наявної в нього інформації про незавершені розрахунки резидента за цим договором.

Обмін інформацією між суб’єктами ринку здійснюється засобами електронної пошти Нацбанку.

Постанова від 26.11.2015 р. № 822 набрала чинності з 27 листопада 2015 року.