07.12.2015

Єдиноподатник використовує платіжний термінал: як і коли визначати дохід?

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. № 2846/Г/26-15-17-04-14

висновки документа


При розрахунках за товари/послуги через платіжний термінал (ПТ) у дохід ФОП-єдиноподатника йде вся сума, що надійшла на рахунок. Днем отримання такого доходу є день надходження коштів. До книги обліку доходів такі надходження вносяться цього робочого дня

Ситуація, на яку податківці звернули увагу в цьому листі, знайома не тільки фізособам-єдиноподатникам, а й юрособам. Більше того, справа не обмежується тільки використанням платкарт.

Питання значно ширше: якщо при будь-яких безготівкових розрахунках на поточний рахунок єдиноподатника надійшла сума за мінусом комісії банку, то яку суму вважати доходом? Наприклад, якщо покупець заплатив 1000 грн., комісія банку — 2 %, тобто живих грошей надійшло 980 грн., чому дорівнюватиме дохід продавця-єдиноподатника?

З листа київських податківців складається враження, що начебто дохід дорівнює 980 грн. Такого ж висновку можна дійти з БЗ 107.04. Проте ми не радимо так чинити. Адже лист і БЗ можна прочитати інакше: фактично продавцю надійшла більша сума, з неї банк утримав свою комісію і зарахував на рахунок різницю, розписавши ці суми у виписці. Тоді фраза «уся сума, що надійшла на рахунок» означатиме визнання доходу в розмірі 1000 грн.

На підтримку саме такого підходу маємо консультацію з БЗ 108.01.02, призначену, щоправда, для єдинників-юросіб. У ній стверджується: якщо при здійсненні розрахунків за товари (послуги) з використанням ПТ банк із виручки утримує комісію за розрахункове обслуговування, то доходом є повна сума виручки (за мінусом утриманої комісії).

За такої плутанини всім єдиноподатникам (і фіз-, і юрособам), які використовують ПТ, краще дотримуватися саме такого підходу. Тобто, за умовами нашого прикладу, показувати дохід 1000 грн. До речі, так само слід діяти і при інших видах безготівкових розрахунків, коли послуги банку сплачує продавець «зсередини» вартості проданого товару, а не покупець «зверху» до цієї вартості.

Такі рекомендації ми давали протягом усього строку дії «спрощенки» (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 7, с. 33; 2012, спецвипуск № 11, с. 40). А зовсім у «доісторичні» часи цю позицію займали і суди (див. постанову ВГСУ від 21.02.2005 р. у справі № 5/2013-9/218).

Наші аргументи на її підтримку такі: комісія банку є витратами продавця товарів, тому не повинна зменшувати його доходи від продажу. У квитанції (чеку) ПТ також відображається вся сума продажу без зменшення на комісію банку. Відповідно, у цій сумі й повинен визнаватися дохід продавця.

У виписці банку за цією операцією зазначається, скільки фактично зараховано на рахунок коштів, а також утримана банком комісія. Склавши обидві суми, отримаємо розмір виручки (доходу).

Безумовно, ви знаєте, що ФОП-єдиноподатники зобов’язані записати його до своєї книги обліку доходів (і витрат — якщо йдеться про ФОП групи 3 — платника ПДВ). Але в який момент?

Відповідь авторів листа заперечень не викликає. Єдиноподатники заповнюють книгу за касовим методом, тобто орієнтуючись на дату надходження коштів. Якщо здійснюються безготівкові розрахунки (а розрахунки через ПТ — безготівкові), то запис у книзі обліку доходів (витрат) робиться за датою надходження суми на поточний рахунок.

Додамо, що ФОП групи 3 (і юрособи-єдиноподатники) — платники ПДВ мають пам’ятати спецнорму п. 187.5 ПКУ, що встановлює свої правила визначення податкових зобов’язань з цього податку при постачаннях товарів/послуг з використанням кредитних або дебетових банківських карт. Нараховувати ПДВ слід за першою подією: або за датою постачання товарів/послуг покупцю, оформленого податковою накладною, або за датою виписки відповідного рахунка (товарного чека). Тобто чекати на надходження грошей на поточний рахунок у ПДВшних цілях було б неправильно.