23.07.2015

Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

Згідно зі ст. 91 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціальні пільги працівникам, у тому числі надавати матеріальну допомогу. Порядок оподаткування та відображення у звітності матеріальної допомоги залежить від її виду (див. таблицю).

Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

№ з/п

Види виплат

Уключення до ФОП* (норма Інструк-
ції № 5
)

Розрахунок середнього заробітку для:

ВЗ

ПДФО (ознака доходу)

ПСП

ЄСВ

лікарняних

декретних

відпускних

у частині нарахування

у частині утримання

* Фонд оплати праці.

1

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом)

+

(п.п. 2.3.3)

+

+

-*

+

+

(101)

+

+

+

* Сума такої матеріальної допомоги не включається до розрахунку середньої заробітної плати при обчисленні відпускних на підставі п.п. «б» п. 4 Порядку № 100. Це підтверджує Мінпраці в листі від 13.12.2005 р. № 694/13/84-05. Зазначене відомство наполягає на тому, що матеріальна допомога не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток незалежно від того, є вона разовою чи ні, надана одному або всім (більшості) співробітникам.

2

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання:

2.1

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Така благодійна допомога згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ не обкладається ПДФО і ВЗ, якщо:

1) її надає юридична або фізична особа, яка є резидентом України;

2) її сума сукупно протягом звітного року не перевищує граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ. Нагадаємо: у 2015 році такий граничний розмір доходу становить 1710 грн.

Суму перевищення необхідно включити до оподатковуваного доходу та відобразити у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126». Неоподатковувану допомогу відображають з ознакою доходу «169».

2.2

— допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків, що надається його роботодавцем

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(143/126)

-

-

-

* Суми такої допомоги не обкладають ПДФО і ВЗ у разі дотримання таких умов ( п.п. 165.1.19 ПКУ):

1) допомога надається на лікування та медичне обслуговування платника податків, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідами;

2) допомога надається за рахунок коштів благодійної організації або роботодавця (у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівників відповідно до Закону № 1645 і на їх вакцинацію, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону № 4004);

3) є відповідні підтвердні документи.

За недотримання хоча б однієї з наведених вище умов така допомога обкладається ПДФО і ВЗ та відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Зауважте: під цю норму не підпадають витрати, які компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування).

2.3

— цільова благодійна допомога на лікування

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Не обкладають ПДФО та ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169» цільову благодійну допомогу на лікування, що надається платнику податків відповідно до вимог п.п. 170.7.4 ПКУ. Нагадаємо їх:

1) благодійник — фізична або юридична особа — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування, у тому числі для придбання ліків;

3) одержувач допомоги — платник податку або члени його сім’ї першого ступеня споріднення: його батьки, дружина або чоловік, діти, у тому числі усиновлені ( п.п. 14.1.263 ПКУ);

4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування);

5) допомога не надається на цілі, щодо яких установлено пряму заборону, а саме на:

— косметичне лікування або косметичну хірургію (уключаючи косметичне протезування, не пов’язане з медичними показаннями);

— водолікування та геліотерапію, не пов’язані з хронічними захворюваннями;

— лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни;

— аборти (крім абортів, що проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування);

— операції зі зміни статі;

— лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування);

— лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

— придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, не включених до переліку життєво необхідних (Перелік № 333);

6) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних медичних послуг.

У разі невиконання хоча б однієї з вищеперелічених умов допомогу, що надається, доведеться обкласти ПДФО і ВЗ. Сума оподатковуваної допомоги відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

2.4

цільова благодійна допомога на реабілітацію

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Така допомога не включається до оподатковуваного доходу одержувача і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169», якщо щодо неї було виконано такі умови ( п.п. 170.7.4 ПКУ):

1) благодійник — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації;

3) одержувач допомоги — платник податків, визнаний інвалідом, або його дитина-інвалід;

4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з бюджетів і фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування);

5) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

У разі невиконання хоча б однієї з вищеперелічених умов допомога, що надається, обкладається ПДФО та ВЗ і відображається з ознакою доходу «126».

2.5

— допомога на поховання померлого працівника, що надається його роботодавцем

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(146/126)

-

-

-

* Така допомога не включається до оподатковуваного доходу і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «146», якщо вона надана родичам померлого працівника роботодавцем за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) і її сума не перевищує подвійний розмір граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ)(ср. ) . У 2015 році неоподатковувана сума допомоги на поховання померлого працівника становить 3420 грн. Сума перевищення обкладається ПДФО та ВЗ і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

2.6

— допомога роботодавця на поховання родича працівника

-

(п. 3.31)

-

-

-

+

+

(126)

-

-

-