26.11.2015

«Несумові» РК і їх відображення у додатку Д1

Чи має продавець відображати в додатку Д1 РК, в яких змінюється лише номенклатура чи інші несумові реквізити, а сумові показники залишаються незмінними? Інна

Ні, не має. Нагадаємо, що зазначене питання актуалізувалося після того, як Закон № 71 дозволив з 1 січня 2015 року застосовувати РК аби виправляти помилки, допущені в ПН ( абзац п’ятий п. 192.1 ПКУ). Відповідно, «несумових» РК побільшало. Раніше вони складалися тільки у разі заміни номенклатури постачання, і вже тоді поставало питання, чи відображати такі РК у Д1 («Податки та бухгалтерський облік, 2012, № 90, с. 40).

Зараз це питання є узгодженим. РК треба відображати в декларації і в додатку Д1 тільки в тому випадку, якщо коригування вплинуло на показники декларації, якщо від нього змінилися податкові зобов’язання та/або податковий кредит.

Якщо ж коригування ніяк на показники декларації не вплинуло (наприклад, змінилися тільки обов’язкові реквізити вступної частини ПН або тільки номенклатура), відображати РК на такі коригування у декларації і в додатку Д1 не потрібно.

Зазначений висновок підтримують у тому числі і податківці у своїй консультації (див. БЗ, підкатегорія 101.23). Висновок є цілком логічним також з огляду ще на таке. Порядок № 966 передбачає, що додаток Д1 заповнюється і подається тільки тоді, коли заповнені рядки 8.1–8.2.3, 8.4–8.4.2 та/або рядки 16.1–16.1.6 декларації з ПДВ. Якщо ж у вас є тільки РК, за якими зміна податкових зобов’язань та/або податкового кредиту дорівнює нулю — у цих рядках декларації проставляти власне нічого.

Тож нема чого у цьому випадку відображати і подавати у додатку Д1. Достатньо того, аби продавець зареєстрував виправляючий РК у ЄРПН.