26.11.2015

Компенсація для прогульника

Працівника-сумісника звільняють за прогули. На день звільнення він не використав 10 календарних днів щорічної відпустки. Як бути з цими днями? Чи потрібно їх компенсувати? Олена

У разі звільнення працівника роботодавець на його прохання зобов’язаний надати йому невикористану відпустку з подальшим звільненням. Виняток — звільнення за порушення трудової дисципліни. Зрозуміло, що тут ні про яку відпустку не може бути й мови. Тому у вашому випадку залишається одне — нарахувати та виплатити працівнику при проведенні остаточного розрахунку компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки.

Річ у тім, що чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на щорічну відпустку. Причому це право не залежить від того, є це місце роботи для працівника основним місцем роботи чи сумісництвом, а також від підстави звільнення. Тобто, навіть коли у працівника відсутнє право на відпустку з подальшим звільненням, у нього залишається право на отримання грошової компенсації за таку відпустку (див. лист Держкомпідприємництва від 23.07.2003 р. № 4382). Суму компенсації виплачуйте працівнику в день звільнення. Якщо ж він цього дня не працював, її слід виплатити не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок ( ст. 116 КЗпП).