01.02.2016

З якого місяця сплачує ЄСВ новенький ФОП — єдиноподатник групи 2

Громадянин подав документи для державної реєстрації підприємцем 10 листопада 2015 року. Одночасно він надав держреєстратору заяву про перехід до групи 2 платників єдиного податку. Чи потрібно такому підприємцю сплачувати ЄСВ «за себе» за листопад 2015 року у розмірі не менше мінімального страхового внеску?

У новозареєстрованих підприємців є право якнайшвидше почати працювати на спрощеній системі. Вони можуть стати платниками єдиного податку не з одного з майбутніх кварталів, подавши заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку, а у спеціально встановлений строк.

Так, згідно з п.п. 298.1.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) особи, які висловили бажання стати платниками єдиного податку групи 2, можуть подати відповідну заяву до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація. У цьому випадку вони вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, що настає за місяцем держреєстрації. Причому на підставі п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ надати «єдиноподатну» заяву можна державному реєстратору, який відсканує та надішле її в електронному вигляді фіскальним органам.

Таким чином, фізична особа, яка подала при держреєстрації 10 листопада 2015 року заяву про обрання спрощеної системи і групи 2, стає платником єдиного податку з 1 грудня 2015 року (згідно з даними Реєстру платників єдиного податку). Відповідно з цієї дати вона повинна сплачувати ЄСВ «за себе» за правилами, передбаченими для фізичних осіб ― платників єдиного податку. Зауважимо, що щомісячну базу нарахування ЄСВ вони визначають самостійно, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску ( п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

За листопад 2015 року, в якому підприємець став на облік як платник ЄСВ, він зобов’язаний сплачувати ЄСВ за правилами, передбаченими для фізичних осіб ― підприємців на загальній системі оподаткування. Якщо ж у листопаді 2015 року він не вів діяльність і не мав чистого доходу, то ЄСВ за такий місяць він сплачувати не зобов'язаний ( п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

У річному Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5) підприємець заповнює таблицю 1 (з прокресленнями)* і таблицю 2 з відомостями про суми ЄСВ за місяці, коли він був платником єдиного податку (в нашому випадку лише за грудень).

* Вкажіть тільки розмір ставки ЄСВ у графі 4 за рядком листопада.

Зверніть увагу: підприємець має подавати звіт у повному обсязі відповідно до вимог Порядку формування та подання страхувальниками звіту з ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435. Згідно з п. 8 розд. II цього Порядку звіт, поданий без усіх необхідних таблиць, не можна вважати звітом, і він вважається таким, що не подавався.