11.01.2016

Новий рік: нові штрафи з ПДВ

З 1 січня з ПКУ вилучено п. 120-1.3, який містив норму про те, що порядок застосування штрафів за нереєстрацію ПН та РК має затвердити Мінфін.

Тепер для штрафування за несвоєчасну реєстрацію ПН і РК в ЄРПН затверджений порядок не потрібний. У той же час, застосування цих санкцій породжує низку питань, які порядок був покликаний врегулювати. Наприклад, чи штрафувати покупців за несвоєчасну реєстрацію «зменшувальних» РК, якщо в затримці винен продавець (який несвоєчасно виписав/переслав РК)…

Гадаємо, за минулорічні порушення строків реєстрації ПН/РК платників не помилують. Усі випадки несвоєчасної реєстрації ПН і РК, виписаних з 1 жовтня 2015 року, є штрафонебезпечними. Відбитися від штрафів за минулий рік буде непросто. Адже санкції за порушення, допущені в попередніх періодах, застосовуються в порядку та розмірах, що діють на момент застосування санкцій.

Крім того, з’явилися нові штрафи — до продавців за помилки в обов’язкових реквізитах ПН. Подробиці читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5.