11.01.2016

Про сторнування пені та штрафних санкцій

ДФСУ у листі від 15.12.2015 р. № 45789/7/99-99-19-03-02-17 розповіла про правомірність розрахунку штрафних санкцій та пені на суму податкового боргу, який виник внаслідок некоректного заповнен ня платниками податку додатка 2 до податкової декларації з ПДВ, що подавалась за звітні (податкові) періоди починаючи з лютого 2015 року.

У разі некоректного заповнення додатка 2, зокрема граф 4 та 5 табл. 1, якщо платник податку зазначив в цих графах суми ПДВ, які перевищують суми від’ємного значення, що обліковувались в інтегрованій картці платника податку, у нього сформувався «технічний» податковий борг з ПДВ.

У разі подальшого подання до такої звітності уточнюючого розрахунку з метою виправлення помилок, допущених при заповненні додатка 2, автоматично розраховувались штрафні санкції з ПДВ та пеня, що передбачені п. 126.1 ПКУ (ср. ).

Однак зазначений «технічний» податковий борг за своєю економічною та правовою сутністю не відповідає визначенню податкового боргу у розумінні ПКУ. Штрафні санкції та пеня на суму такого «технічного» податкового боргу не нараховуються. Такі суми підлягають сторнуванню на підставі рішення контролюючого органу за місцем реєстрації платника податку.