28.07.2016

Замінники ПН і СЕА

Замінники ПН хоч і дають покупцю можливість урахувати зазначену в них суму ПДВ у складі ПК, водночас залишаються поза «видимістю» для СЕА. Давайте розберемося, чому і як із цим боротися.

Немає місця у формулі

Сума, на яку платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН (далі — реєстраційна сума), обчислюється за формулою, визначеною п. 2001.3 ПКУ.

Ця реєстраційна сума формується за рахунок таких показників, що «збільшують» її (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569):

∑НаклОтр — загальна сума ПДВ за отриманими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН (у тому числі ПН, складеними платником на послуги нерезидентів згідно з п. 208.2 ПКУ), складеними за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає на період починаючи з 01.07.2015 р., і РК до таких ПН, а так само РК до зареєстрованих ПН з датою виписки до 01.07.2015 р., виданих платникам ПДВ;

∑Митн — загальна сума ПДВ, сплачена починаючи з 01.07.2015 р. при ввезенні товарів на митну територію України на підставі МД та аркушів коригувань до таких МД. Детальніше про ці показники див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 24.

А що щодо замінників ПН, перелічених у п. 201.11 ПКУ? Здавалося б, логічно, щоб суми ПДВ за такими документами теж потрапляли до «збільшуючої» частини формули, адже право на ПК за ними платник податку має в загальному порядку.

Проте, як у ПКУ, так і в Порядку № 569 про них — жодного слова. Як не прикро, але (!) ці суми не збільшують реєстраційну суму, на яку можна видавати ПН.

Тобто всі документи — замінники ПН не реєструються в ЄРПН і проходять повз СЕА з ПДВ.

Що в результаті?

Такий дисбаланс, звичайно ж, не на користь платника. Через такі «невраховані» суми реєстраційний ліміт не добере своє.

А це зовсім не на руку платнику, адже в разі недостатності величини цього показника доведеться поповнювати рахунок з «власної кишені».

Тішить одне: що такий дисбаланс із сумою ПН, зареєстрованою в ЄРПН, і сумою ПК, відображеною покупцем у декларації з ПДВ за звітний період, не потрібно зрівнювати і перевірятися податківцями не буде ані при поверненні грошей з ПДВ-рахунку, ані при заяві на бюджетне відшкодування.

Як із цим боротися?

Щоб збільшити реєстраційний ліміт, необхідно, щоб підзвітна особа підприємства при купівлі товарів/послуг замість документів — замінників ПН вимагала від постачальників складання ПН та її реєстрації в ЄРПН.

Ось і весь секрет формули!

висновки

  • Документи — замінники ПН через ЄРПН не проходять.
  • ПК, відображений на підставі замінників ПН, на формулу розрахунку ліміту реєстрації ніяк не впливає.