14.03.2016

Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)

Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. № 13

1. Цей Порядок, розроблений відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», поширюється на звітність, пов’язану із використанням розрахункових книжок при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та Положенні про форму та зміст розрахункових документів, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 11 лютого 2016 року за № 220/28350 (далі — наказ Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)»).

3. Звітність, пов’язана із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), подається суб’єктом господарювання за формою № ЗВР-1, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)», щодо всіх книг обліку розрахункових операцій, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із розрахунковими книжками у випадках, визначених Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

4. Звітність, пов’язана з використанням розрахункових квитанцій, подається у складі Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) та Довідки про використані розрахункові книжки, форму якої наведено у додатку до цього Порядку.

5. Звітність подається до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації розрахункових книжок у терміни, визначені чинним законодавством. При поданні звітності одночасно надавати книги обліку розрахункових операцій чи розрахункові книжки не потрібно.

Директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Ю. Романюк