14.03.2016

ФОП купив у друга мобілку: яку ставку ПДФО застосувати?

Фізособа-підприємець планує придбати модний мобільний телефон за 10000 грн. у звичайної фізособи. Яку ставку ПДФО застосувати до суми виплаченого йому доходу — 5 % як для рухомого майна або стандартну 18 %?

Як правило, щоб купити будь-які товари, сировину, матеріали, господарюючі суб’єкти звертаються до юросіб або фізосіб-підприємців, а не до звичайних фізичних осіб. Але інколи виникає необхідність щось разово купити і у звичайного громадянина на підставі договору купівлі-продажу. Тоді постає питання про оподаткування його доходів.

Дивуватися тут нічому. Адже дохід, отриманий фізособою від продажу «будь-чого корисного», уключається до його загального оподатковуваного доходу і відповідно підлягає обкладенню ПДФО і ВЗ. Так стверджує п. 164.1 ПКУ.

При цьому

оскільки покупцем виступає фізособа-підприємець, то вона буде податковим агентом щодо доходу, що виплачується звичайній фізособі

Отже, такий підприємець — податковий агент повинен:

1) утримати та сплатити до бюджету ПДФО і ВЗ за рахунок такого доходу;

2) відобразити суму нарахованого (виплаченого) доходу та утриманого (перерахованого) ПДФО і ВЗ у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (у розділах I і II відповідно).

Але для цілей оподаткування податковому агенту важливо насамперед правильно визначити вид доходу, що виплачується (нараховується, надається) фізособі.

На наш погляд, у цій ситуації фізособа отримала дохід від продажу об’єкта рухомого майна. Судіть самі.

Для цілей ПКУ поняття «майно» застосовується у значенні, наведеному в ЦКУ ( п.п. 14.1.105 ПКУ). У ч. 2 ст. 181 ЦКУ зазначено: рухомими речами є речі, які можна вільно переміщати у просторі. А ч. 1 ст. 179 цього Кодексу нагадує, що річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов’язки.

Виходить, що рухомими речами в контексті ПКУ є речі (предмети матеріального світу), які можна вільно переміщати у просторі. До таких речей, безперечно, належить і мобільний телефон.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна обкладайте ПДФО за ставкою — 5 % (див. ст. 173 ПКУ). Чудово! ☺

Але є одне «АЛЕ!».

До бази оподаткування дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна повинен потрапити

в сумі, обчисленій виходячи з договірної ціни, але не нижче оціночної вартості, визначеної відповідно до закону

Це умова абзацу другого п. 173.1 ПКУ.

Тобто, щоб оподаткувати дохід від продажу мобільного телефону за ставкою 5 %, необхідно провести його оцінку. Проводити її можуть (звичайно, не безкоштовно) суб’єкти господарювання, які відповідають вимогам Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III і мають сертифікат суб’єкта оціночної діяльності за напрямом та спеціалізацією, що відповідають об’єкту оцінки.

Документом, що підтверджує та визначає оцінку майна для цілей оподаткування, є виданий суб’єктом оціночної діяльності замовнику звіт про оцінку.

У вас є на руках такий звіт? Тоді сміливо застосовуйте ставку ПДФО 5 % до ціни договору або до оціночної вартості зі звіту оцінки, якщо вона вища за ціну договору, і відображайте виплату в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «105».

Визначимо суму ПДФО, яку потрібно буде сплатити із суми доходу від продажу рухомого майна — мобільного телефону, що дорівнює 10000 грн.:

10000 грн. х 5 % : 100 % = 500 грн.

А яку ставку ПДФО застосовувати, якщо звіту про оцінку немає?

Тоді нічого не залишається, як віднести дохід фізособи від продажу телефона до інших оподатковуваних доходів згідно з п.п. 164.2.20 ПКУ (ознака доходу в розділі I форми № 1ДФ — «127»*). Такі доходи обкладають ПДФО за ставкою 18 %.

* Також не буде помилкою, якщо цей дохід буде відображено в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102», як дохід, отриманий за цивільно-правовим договором.

Визначимо суму ПДФО, яку потрібно буде сплатити із суми доходу від продажу телефону-товару, що дорівнює 10000 грн.:

10000 грн. х 18 % : 100 %= 1800 грн.

Ви, звичайно, помітили, що в цьому випадку різниця в сумах ПДФО за ставкою 5 % і 18 % суттєва — вона становить:

1800 грн. - 500 грн. = 1300 грн.

Крім того, при застосуванні ставки ПДФО 5 % фізособі-продавцю на руки буде виплачена більша сума.

Отже, в оцінці сенс є. Але якби телефон фізособа продавала за невисокою ціною, то варто було б гарненько подумати — витрачати гроші на проведення оцінки чи ні. Адже, враховуючи чималу вартість цієї процедури, цілком могло б виявитися, що шкурка взагалі не варта вичинки. Тому згодилась би і ставка ПДФО 18 %.

До речі, податківці настійно рекомендують податковим агентам оподатковувати дохід фізособи від продажу мобільного телефону, а також іншої побутової та цифрової техніки за ставкою саме 18 % (див. лист ДФСУ від 03.02.2016 р. № 1130/Н/99-99-17-03-03-14). Пам’ятайте про це.

Із військовим збором усе зрозуміло — його утримують за ставкою 1,5 %.

І насамкінець декілька слів про ЄСВ. Ні у першому, ні у другому випадку із суми виплачуваного доходу його справляти не потрібно. Пояснюється це просто — фізособа тут не надає послуги і не виконує роботи, тому об’єкт для нарахування ЄСВ відсутній.