30.01.2017

Декретні виходячи з «мінімалки»: згадати і сплатити

Працівниця, для якої це місце роботи є основним, пішла у відпустку по вагітності і пологах з 26 грудня 2016 року на 126 календарних днів. Оскільки її фактична середньоденна зарплата виявилася нижчою за середньоденну зарплату, розраховану з мінзарплати, період такої відпустки був оплачений виходячи з «мінімальної» середньоденної зарплати. Чи треба в січні 2017 року підприємству донараховувати допомогу по вагітності та пологах у зв’язку з ростом мінімального розміру зарплати (з 1600 грн. в грудні 2016 року до 3200 грн. в січні 2017 року)? Як бути з «трудовою» доплатою і сплатою ЄСВ за місяці 2017 року? (Харківська обл.)

Пояснимо, у зв’язку з чим виникло питання.

Пунктом 2 ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону № 1105* визначено: сума допомоги по вагітності та пологах основної працівниці з розрахунку на місяць не може бути менша, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Для виконання цієї вимоги страхувальники зобов’язані:

по-перше, розрахувати середньоденну зарплату виходячи з фактичної зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді;

по-друге, обчислити суму мінімальної середньоденної зарплати, розділивши розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, на 30,44 (середньомісячна кількість календарних днів);

по-третє, порівняти ці величини. Якщо сума фактичної середньоденної зарплати виявиться нижче мінімальної середньоденної (як у ситуації, описаній у запитанні),

період відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами необхідно оплатити виходячи з мінімальної середньоденної зарплати

Що і зробила наша читачка.

Причому, якщо в повних місяцях відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами сума декретних основної працівниці виявиться нижче мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, необхідно здійснити в цих місяцях** доплату до розміру мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку, і відповідно збільшити суму допомоги по вагітності і пологах (див. лист Мінсоцполітики від 23.06.2016 р. № 215/18/99-16).

** Це місяці з кількістю календарних днів 30 (лютий — 28/29).

Як бачите, у вказаних нормах йдеться про розмір мінзарплати, встановленої на момент настання страхового випадку (тобто на дату, з якої згідно з листком непрацездатності у працівниці виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами). Тому якщо в подальшому мінзарплата «виросте», перераховувати і доплачувати працівниці суму допомоги до нового розміру мінзарплати не треба.

Йдемо далі. Працівниця в січні 2017 року не відпрацювала жодного дня, оскільки знаходилася у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами. Отже, навіть якщо сума доходу за цей місяць виявиться нижче мінзарплати, розраховувати і доплачувати їй «трудову» доплату до 3200 грн. не потрібно.

А що з ЄСВ? А ось тут якраз потрібно-потрібно! ☺ Працівниці, для якої це місце роботи є основним, за січень 2017 року був нарахований дохід (декретні), який входить до бази справляння ЄСВ. Тому роботодавець зобов’язаний провести порівняльні розрахунки, щоб виконати вимоги про сплату ЄСВ з «мінімалки». Якщо база справляння ЄСВ за січень 2017 року виявиться нижче мінзарплати, встановленої на цей місяць (3200 грн.), на різницю між цими двома величинами необхідно донарахувати ЄСВ.

Різницю відображайте в Звіті з ЄСВ, сформованому за той місяць, по якому здійснюєте порівняльні розрахунки. На відміну від сум допомоги по вагітності і пологах наперед відображати різниці між базами нарахування ЄСВ і «мінімалкою», на які донараховуватимете ЄСВ, не треба! Усе робите місяць в місяць.