09.03.2017

«Давал»-переробка засобами замовника: що зазначити в договорі?

Підприємство уклало договір з підрядником на переробку давальницької сировини. Чи може виконавець надавати послуги переробки у приміщенні та на обладнанні замовника? Як це правильно прописати в договорі?

Одразу зазначимо, може. Головне — цю можливість прописати в договорі.

Договір на переробку сировини на давальницьких умовах за своєю природою відповідає договору підряду. Тому такий договір між замовником і виконавцем (переробником) повинен укладатися з дотриманням норм, прописаних у гл. 61 ЦКУ.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій страх і ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу ( ч. 1 ст. 837 ЦКУ).

За загальним правилом договору підряду, що випливає з ч. 1 ст. 839 ЦКУ, підрядні роботи виконуються з матеріалів та засобами підрядника, якщо інше не встановлено договором.

Проте основною умовою договору на переробку давальницької сировини є те, що роботи з переробки (!) завжди проводяться з сировини і матеріалів замовника ( пп. 14.1.41, 14.1.134 ПКУ). І це обов'язково повинно бути прописано в договорі.

А як же бути із засобами виробництва? Зверніть увагу! Як правило, засобами виробництва, які використовують підрядники для виконання підрядних робіт, прийнято вважати*:

* Див. Науково-практичний коментар до ст. 839 ЦКУ.

— основні засоби (будинки, споруди, машини та обладнання, інструмент, виробничий і господарський інвентар, приладдя);

— оборотні засоби (сировина, паливо, малоцінні та швидкозношувані предмети);

— інше майно тривалого використання, що віднесене законодавством до основних засобів, і інше майно виробничого та невиробничого призначення, що віднесене законодавством до оборотних засобів ( ст. 139 ГКУ).

Звідси випливає, що засобами виробництва для виконання підрядних робіт може бути як виробниче приміщення, так і обладнання.

Проте якщо в тексті договору на переробку давальницької сировини сторони (!) не встановлять, хто повинен виконувати такі зобов’язання (надавати засоби для виконання робіт), то діяти за умовчанням будуть саме норми ч. 1 ст. 839 ЦКУ. Тобто виконувати підрядні роботи в межах давальницького договору підряднику можна буде тільки своїми засобами, тобто у своєму приміщенні та на своєму обладнанні.

Водночас диспозитивність норми ч. 1 ст. 839 ЦКУ (тобто застереження, якщо інше не встановлено договором) дозволяє встановити в договорі інші умови і для засобів виробництва, що використовуються для виконання робіт.

Тому якщо плануєте разом із сировиною і матеріалами надавати підряднику-переробнику для виконання робіт приміщення та обладнання, то в давальницькому договорі потрібно обов’язково

про це зробити застереження: «..замовник для виконання робіт за договором надає виконавцю доступ до засобів виробництва — приміщення та обладнання...»

Прописавши цю умову в договорі, замовник може безперешкодно передавати приміщення та обладнання підряднику, і при цьому використання обладнання охоплюватиметься договором підряду.

Але будьте уважні! У такому разі надання підряднику устаткування стає обов’язком замовника за договором. І якщо, наприклад, замовник не надасть обіцяне устаткування, підрядник має право не починати роботу, а якщо розпочав її, то зупинити ( ч. 1 ст. 851 ЦКУ).

Крім того, отримане для виконання робіт устаткування за договором підрядник має право притримати, доки замовник не сплатить ціну роботи і не відшкодує витрати підряднику ( ч. 1 ст. 856 ЦКУ).