09.03.2017

Замовник відшкодовує витрати на підвезення сировини: який код ставити в ПН?

Підприємство займається переробкою нафти і виготовленням нафтопродуктів (КЗЕД 19.20), у тому числі переробляє і давальницьку сировину. Зважаючи на специфіку нашого підприємства, послуги залізниці з подання вагонів з давальницькою сировиною ми оплачуємо залізниці самостійно. А потім за договором на переробку давальницької сировини перевиставляємо замовникам, зазначивши в ПН «Відшкодування послуг залізниці (подавання-збирання вагонів)». Чи можна в ПН на відшкодування ставити той самий код з Класифікатора послуг, який у своїй ПН зазначить залізниця?

Ні, код послуги з отриманої підрядником ПН на послуги від залізниці до компенсації таких послуг замовником не матиме жодного стосунку. Пояснимо.

Договір на переробку давальницької сировини повинен укладатися з дотриманням норм, що регулюють відносини як за договором підряду.

Увага! Згідно з ч. 3 ст. 843 ЦКУ ціна роботи в договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника і плату за виконану ним роботу.

Так-от, зазвичай сторони в договорі зазначають загальну суму, без визначення частки витрат і винагороди. Водночас не виключено й окреме виділення вартості робіт і суми відшкодування витрат виконавця* (що ви якраз і практикуєте у своїх відносинах).

* Див. Науково-практичний коментар до ст. 843 ЦКУ.

Проте не потрібно плутати операцію з постачання послуги залізниці з операцією з компенсації замовником залізничних послуг.

Незважаючи на те, що з точки зору ПДВ-обліку операція-компенсація має природу послуги, проте постачанням залізничних послуг не є. Отже,

присвоювати для компенсації код послуги, який у виписаній вам ПН зазначатиме залізниця, не можна

По-перше, залізниця надає послугу постачання вагонів безпосередньо вам (договір на постачання послуги залізниці укладено саме з вами).

Ви ж, виконуючи в цьому ланцюжку роль підрядника — переробного підприємства і за давальницьким договором перевиставляючи її вартість до відшкодування, безпосередньо замовнику самої послуги постачання вагонів не надаєте. А отже, вписувати в ПН на суму відшкодування, що складається вами, коди залізничної послуги некоректно.

Відшкодування понесених вами витрат на доставку давальницької сировини вже відбувається абсолютно за іншим договором (зокрема за договором на переробку давальницької сировини). А оскільки йдеться виключно про компенсацію залізничної послуги замовником, то такий платіж слід вважати складовою послуги переробки давальницької сировини.

І навіть беручи до уваги той факт, що обидва платежі можуть за давальницьким договором виділятися окремо (переробник може в ПН зазначати вартість давальницької послуги і безпосередньо суму компенсації вартості доставки сировини окремо, або навіть у різних ПН), це не змінює картини.

На це звертають увагу і податківці у схожій ситуації, пов’язаній з компенсацією орендарем комунальних послуг (див. лист ГУ ДФС у Сумській області від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39, лист ДФСУ від 06.01.2017 р. № 200/Р/99-99-13-01-02-14).

Переробник, складаючи ПН, обов’язково в номенклатурній гр. 2 повинен зазначити, що це «Відшкодування послуг залізниці (подавання-збирання вагонів)». Як вимагають норми п.п. «і» п. 201.10 ПКУ, код у ПН на компенсацію витрат за послуги залізниці потрібно брати з Держкласифікатора продукції та послуг і зазначати не менше 4 його знаків.

До внесення (!) змін до форми ПН і порядку її заповнення переробники (утім, як і всі постачальники послуг) у ПН код послуги тимчасово не зазначають. При цьому замовники (як і всі інші покупці послуг) не втрачають можливості всю суму ПДВ з «послугової» ПН обліковувати у складі ПК (див. листи ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 і від 20.02.2017 р. № 4102/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.14).

01.03.2017 р. форму ПН оновили (зміни до неї внесені наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276). Проте, як оголосили податківці, реєструвати оновлені ПН почнуть з 16 березня 2017 року.

Свіжа форма ПН вже містить окрему графу 3.3 «Послуги згідно з ДКПП», в якій тепер (!) обов’язково потрібно зазначати коди послуг. Імовірно, проставляти коди послуг потрібно з крапками, тобто як вони наведені в Держкласифікаторі продукції та послуг. Застереження про те, що код зазначається «суцільним порядком без жодних розділових знаків (пропусків, крапок тощо)», прописано тільки для зазначення кодів товарів за УКТ ЗЕД ( п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307). За кодами послуг такого застереження немає.

Увага! Компенсацію послуг залізниці ви повинні позначати тим самим кодом, що й послуги з переробки давальницької сировини. У вас як у переробника нафтопродуктів він становитиме 19.20.