09.11.2017

АТО-допомога чи нецільова допомога?

На підприємство з проханням про надання благодійної допомоги звернувся колишній працівник, який під час участі в АТО (проходив військову службу за призовом під час мобілізації в зоні проведення АТО) був поранений і зараз має інвалідність. Директор підприємства прийняв рішення виплатити йому допомогу в розмірі 10000,00 грн. Чи обкладається така допомога ПДФО і ВЗ?

Допомога буде надана учасникові бойових дій — АТОшнику. Тому насамперед дивимося на положення пп. 165.1.54 і 170.7.8 ПКУ. Вони виводять зі складу оподатковуваних доходів суми (вартість) благодійної допомоги, виплаченої благодійниками на користь учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) і працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО.

Підтвердить належність фізособи до вказаних категорій відповідне посвідчення учасника бойових дій*.

* Крім того, не зайвими будуть документи, які підтвердять, що ця фізособа брала участь в АТО.

Здавалося б, усе чудово, але є одне «але». Ця АТО-допомога є цільовою. Причому обов’язок контролювати цільове використання коштів одержувачем допомоги (учасником бойових дій) повністю лягає на благодійника — суб’єкта господарювання, що надав таку допомогу.

На які ж цілі можна надавати АТО-допомогу, щоб вона не обкладалася ПДФО і ВЗ? Вони перераховані в п.п. 170.7.8 ПКУ. Озвучимо їх:

— для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення або інших товарів (робіт, послуг) за переліком, визначеним КМУ;

— для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними й іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Якщо допомога була надана і повністю використана саме на ці цілі, що підтвердять відповідні документи, то вона не обкладатиметься ні ПДФО, ні ВЗ.

Водночас податковий агент, що надав таку неоподатковувану допомогу, зобов’язаний буде відобразити її в розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169». Також цю допомогу потрібно буде вказати в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих та виплачених у звітному кварталі.

Ви не впевнені, що отримаєте від фізособи документи, що підтверджують цільове використання АТО-допомоги? Тоді зверніть свою увагу на нецільову благодійну допомогу, що надається на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ. Вона допоможе вам заощадити на податках. Річ у тому, що ця допомога в сумі, що сукупно за 2017 рік не перевищує 2240 грн., не обкладається ПДФО і ВЗ. А ось усе, що вище цієї величини, буде для одержувача допомоги оподатковуваним доходом.

У розд. I форми № 1ДФ податковий агент, що надав неоподатковувану нецільову благодійну допомогу, відображає її суму (в межах 2240 грн.) з ознакою доходу «169». Частина допомоги, яка ввійде до складу оподатковуваного доходу одержувача (за наявності), у розд. I Податкового розрахунку повинна потрапити з ознакою доходу «127».

І, звичайно, всю суму допомоги (як оподатковувану, так і неоподатковувану) потрібно буде відобразити в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір».