27.11.2017

Порушили cтрок виплати зарплати: штраф ___ грн.

Лист Держпраці від 21.08.2017 р. № 8692/3/4.3-ДП-17

висновок документа

Роботодавець, який не дотримується встановлених строків виплати зарплати, порушує трудове законодавство. Розмір фінансової відповідальності залежить від строку, на який була затримана виплата

Чинне трудове законодавство зобов’язує роботодавця виплачувати:

зарплату регулярно в робочі дні в строки, встановлені колдоговором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто за першу половину місяця зарплата має бути виплачена не пізніше 22 числа поточного місяця, за другу половину місяця — не пізніше 7 числа місяця, що йде за місяцем нарахування зарплати. Причому якщо день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, то зарплату виплачують напередодні (див. ст. 115 КЗпП);

відпускні не пізніше ніж за три календарні дні до початку відпустки (ч. 3 ст. 115 КЗпП);

— «трудові» виплати, які належать працівникові, що звільняється, — у день звільнення. Якщо ж працівник у цей день не працював, то їх виплачують не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі спору про розмір сум, що належать працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому випадку зобов’язаний у день звільнення виплатити не оспорювану ним суму (ст. 116 КЗпП).

Недотримання цих строків є порушенням трудового законодавства і загрожує роботодавцеві притягненням до фінансової, а його посадовим особам — до адміністративної відповідальності.

Чому дорівнює міра такої відповідальності? Якщо говорити про відповідальність роботодавця, то тут усе залежить від строку, на який була затримана виплата «трудового» доходу. Так, роботодавцеві «світить» штраф у розмірі, що дорівнює:

— одній мінзарплаті, встановленій на момент виявлення порушення (на сьогодні це 3200 грн.) (див. абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), якщо строк виплати пропущений менш ніж на 1 місяць*;

* Зверніть увагу: ст. 2411 КЗпП встановлено, що строк, який обчислюється місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, що обчислюється місяцями, припадає на місяць, який відповідного числа не має, то строк спливає в останній день цього місяця.

— триразовому розміру мінзарплати, встановленої на момент виявлення порушення (на сьогодні — 9600 грн.) (див. абзац третій ч. 2 ст. 265 КЗпП), якщо строки виплати порушені більш ніж на 1 місяць.

Важливий момент, на який звертає увагу Держпраці: розмір штрафів, що накладаються на роботодавців за цими підставами (абзаци третій і восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), не залежить від кількості працівників, щодо яких здійснено порушення!

Що стосується посадових осіб роботодавця, то їх можуть притягнути до адмінвідповідальності на підставі ст. 41 КпАП. Адмінштраф у загальному випадку становить від 510 до 1700 грн.