27.11.2017

«Ніщо не відбувається і не дається просто так…»

Олександр Голенко, шеф-редактор: так сталося, що моя рубрика розпочалася з ровесників — ветеранів бухоблікового фронту, тоді як по життю (і бухфорумах) розумієш, що сьогодні тон задають не вони. А інші — софт-продвинуті, інтернет-інтегровані, які і «червоного сторно» не пам’ятають… Виправитися мені допоміг, здавалося б, випадковий онлайн-контакт з саме такою героїнею нашого часу…

— Ірино, після того як Ви обмовилися про свою першу фізико-технічну освіту, я зрозумів, що для Вас усі премудрощі роботи на компі — не фокус?

— А як же інакше? Тепер монітор — це дійсно вікно у всесвіт. І у всесвіт бухгалтерської інформації теж. Найсвіжіші новини — на популярних порталах. Авторитетні специ розкладуть по поличках будь-яку тему — тільки не лінуйся зареєструватися на потрібний вебінар. Не зрозумів відразу — прослухай ще разок… ☺ Особливо корисні ці інструменти для тих, хто хоче рости, освоювати нові тематики обліку. Що там говорити, адже і з Вами я познайомилася спершу на сторінках журналу, а потім віртуально — на курсі «Головбух онлайн»!

— Гм… Тож Ви вже не застали стогонів архаїчних бухів, мовляв, «подати електронну звітність не можемо через відсутність на фірмі комп’ютера»?.. А що написано у Вашому резюме?

— Є там і фотограф, і репетитор англійської мови… Але потім чи то доля, чи то бухгалтерські гени сказали своє слово. ☺ Адже моя мама усе життя пропрацювала бухгалтером, а з них цілих 19 років — головним…

— Боже мій! Майже як в анекдоті: син генерала буде генералом… отже, донька бухгалтера — бухгалтером?..

— Коли мама приводила мене на роботу, вона розважала мене друкарською машинкою. А я друкувала на ній… свої вірші. Писала і пізніше, навіть думала стати письменницею.

— Ну що ж, ще трохи, і англійська мова напевно стане обов’язковою для кожного «реформованого» бухгалтера…

— А бухгалтерське професійне життя взагалі непередбачуване: сьогодні ти ведеш облік оптової торгівлі, а завтра — медпослуг. Треба бути готовим швидко розібратися в обліку нестандартних госпоперацій. Тому я завжди намагалася напрацювати резерв знань. Ніщо не відбувається і не дається просто так, я в це вірю. І звичайно, головне — бачити мету. Усе в наших руках, отже, їх не можна опускати! Це мій девіз.

— А все-таки, який «канал» отримання інформації Вам, як продвинутому юзерові, здається найзручнішим?

— Усе залежить від виду інформації і ваших цілей. Одна справа — просто дізнатися бухгалтерську новину, зовсім інша — її правильно інтерпретувати… Адже в Інтернеті майже завжди цілковите різноголосся думок — якій вірити?.. Тут допомагають тематичні вебінари, якщо, звичайно, вибрати авторитетного лектора. І звичайно, профі — який чітко аргументує свої слова нормами закону, а вже їх-то легко перевірити. Але якщо треба глибоко розібратися в питанні — тут я все-таки вважаю за краще погортати наш із вами журнал…

— Тож все-таки перемагає папір?!.

— Для мене — так. Скажімо, на етапі «розробки» конкретного питання і добору публікацій ще дуже допомагає ай-факторівська пошукова система. До речі, і у веб-лекційному курсі — тому ж «Головбуху онлайн» — теж дуже зручна навігація між розділами. На певному етапі можна користуватися ним як довідником. Але коли треба прийняти складне рішення, добре поміркувати — тоді я звертаюся до друкованої класики… А потім дуже корисно озвучити аргументи і висновки колегам по бухгалтерії — тоді усе набагато краще запам’ятовується!

— А хештег #мама_завжди_на_роботі — це часом не про Вас?

— Ні-ні. Шість років відпустки для догляду за двома дітками були дуже щасливими. І дієвими: сама робила розвивальні нікітінські ігри, вирізувала лобзиком рамки Монтессорі… До речі, усі ці навички згодилися мені, коли я пізніше захопилася бізнесом хенд-мейд прикрас. Знаєте, для мене баланс — це дія! Жінці доводиться підтримувати баланс між домом і роботою, професією і захопленнями. Приміром, я у вільний час займаюся балетом. А ще мрію навчитися танцювати фламенко і побувати на фестивалі в Севільї…

— Ну, так безвіз же! До зустрічі в Андалузії?.. ☺