09.08.2018

Що писати в графі 2 «Від кого отримано чи кому видано» КК, якщо готівку отримали в банку

Що зазначати в графі 2 «Від кого отримано чи кому видано» КК, якщо в реквізиті «Прийнято від» відповідного ПКО, оформленого на оприбуткування готівки з банку, значиться прочерк?

З матеріалу на с. 9 сьогоднішнього номера ви знаєте, що згідно з приписами абзацу п’ятого п. 32 Положення № 148 реквізит «Прийнято від» у ПКО, що оформляється на оприбуткування в касу підприємства готівки, отриманої в банку, заповнювати не слід. Тобто тут в такому ПКО слід ставити прочерк.

Зрозуміло, що ця ситуація — отримання готівки в касі банку — так би мовити, виняткова з погляду заповнення касових документів. У тому сенсі, що НЕзаповнення реквізиту «Прийнято від» відповідного ПКО, очевидно, тягне за собою певну особливість заповнення пов’язаного із цим реквізитом ПКО і відповідного до останнього реквізиту КК — графи 2 «Від кого отримано чи кому видано». Адже зазвичай інформацію з реквізиту «Прийнято від» ПКО просто переписують до графи 2 КК. Але!

Але якщо для обговорюваної виняткової ситуації (оприбутковується готівка, отримана в банку) стосовно реквізиту «Прийнято від» відповідного ПКО Положення № 148 говорить прямо — «не заповнювати», то щодо заповнення графи 2 КК воно мовчить... ☹

На нашу думку, вихід усе ж є. Адже ми недарма рекомендували в зазначеній публікації для опису характеристики (призначення) отриманої суми готівки використовувати реквізит «Підстава» відповідного ПКО. Тож якщо ви так зробите, то саме звідси зможете переписати інформацію про отриману готівку (з номером і датою банківської квитанції) до графи 2 «Від кого отримано чи кому видано» вашої КК й аналогічно — до графи 5 «Примітки» журналу реєстрації касових документів (типової форми № КО-3а).