23.08.2018

Щодо оплати листка непрацездатності під час відсторонення працівника від роботи

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.10.2016 р. № 2.4-46-1816

Запитання: Наказом голови правління підприємства працівника відсторонено від роботи без нарахування заробітної плати у зв’язку з початком щодо нього досудового розслідування згідно з Кримінальним кодексом України. Чи оплачуються працівнику листки непрацездатності під час відсторонення від роботи, якщо перший листок непрацездатності — хвороба самого відстороненого працівника, а другий — догляд за хворою дитиною за місцем фактичного проживання?

Відповідь: Відповідно до частини першої статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Оскільки працівника підприємства наказом голови правління було відсторонено від роботи без нарахування заробітної плати у зв’язку з початком щодо нього досудового розслідування згідно з Кримінальним кодексом України, допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною за період відсторонення не надається.