29.01.2018

Чи діє мораторій на перевірки органами ДФС

Нагадаємо, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2246-VIII продовжено до 31 грудня 2018 року мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок у сфері господарської діяльності. Однак тепер перелік «позамораторних» контролерів, на яких мораторій не поширюється, має встановити Кабмін. А оскільки такого переліку наразі немає — немає і винятків. Отже, приходити з плановими перевірками жоден орган державної влади (у тому числі й ДФСУ) або орган місцевого самоврядування поки що не може.

Разом з тим, ГУ ДФС у м. Києві на своїй сторінці в соцмережі Facebook опублікувало повідомлення, що станом на 19.01.2018 р. змін до ПКУ в частині дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання на 2018 рік унесено не було. ГУ ДФС у м. Києві проводить камеральні, документальні (планові чи позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки в межах своїх повноважень.

Як бачите, київські фіскали відверто ігнорують «мораторні» норми чинного законодавства. Тож будьте готові у разі потреби дати їм належну відсіч!