31.12.2020

Процентні операції та ПДВ-розподіл

Чимало підприємств отримують проценти за кредитом від позичальників чи від банків за депозитами. Як це впливає на необхідність розподілу ПДВ? Про це — наша наступна стаття.

По суті, процентна позика — це платна послуга з надання в користування грошових коштів. Проценти за такою позикою і є тією платою, яку позикодавець отримує від позичальника. Водночас операції з надання послуг, пов’язаних із залученням, розміщенням і поверненням коштів за договорами позики, не є об’єктом ПДВ (п.п. 196.1.5 ПКУ).

Тож формально виходить, що кожен позикодавець здійснює ПДВ-необ’єктні операції. Отже, принаймні деякі з тих придбань, які він здійснив з ПДВ, використовуються у подвійних операціях. То невже кожен позикодавець повинен розподіляти ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ?

На щастя, все не так однозначно. Річ у тім, що із п. 199.2 ПКУ випливає: у розрахунку ЧВ і анти-ЧВ беруть участь лише ті неоподатковувані операції, які є операціями з постачання товарів чи послуг. Отже, з усього широкого кола ПДВ-необ’єктних операцій, що згадуються у ст. 196 ПКУ, у ПДВ-розподілі і в річному перерахунку беруть участь лише ті, які є операціями з постачання.

Чи можна вважати надання процентної позики операцією з постачання послуг? Адже термін «постачання послуг» визначається у п.п. 14.1.185 ПКУ дуже широко. Тут можна однозначно стверджувати, що власне операції з надання й погашення позики (тобто видача й повернення наданих коштів) постачанням послуг не є. Тому ці операції не відображатимуться в декларації з ПДВ і не братимуть участь ані у первісному ПДВ-розподілі, ані у ПДВ-перерахунку за підсумками року.

А що ж проценти? Як-не-як, це — плата за користування коштами. Чи буде отримання процентів операцією з постачання послуг для позикодавця? На перший погляд, так воно і є. Проте із консультацій у БЗ 101.24 ми дізнаємося, що

отримання процентів податківці також не вважають постачаннями

Аргументи — ті самі: така операція не є постачанням товарів чи послуг. Такого висновку податківці доходять щодо:

— відсотків за депозитами, які платник ПДВ отримує від банків;

— коштів, що надходять платникам ПДВ від банків як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках.

Тож якщо ви отримуєте такі відсотки, будьте спокійними: подвійного використання ПДВ-придбань у вас немає і ПДВ-розподіл на обсяг таких операцій вам не загрожує.

А як щодо процентів, отриманих за наданою іншим особам процентною позикою? За логікою, це — те ж саме, що й депозит, просто кошти надаються в користування не банку, а особі з іншим статусом. Але податківці раніше заявляли, що кредитні проценти відображаються у декларації з ПДВ як у позикодавця, так і у позичальника (див. роз’яснення ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 09.03.2017 р.*).

* Див.: tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/288443.html

Якщо погодитися з такою логікою, проценти, отримані за користування позикою, платник ПДВ визнає постачаннями. Відповідно це тягне за собою розподіл вхідного ПДВ. Але однозначну відповідь, мабуть, надасть лише індивідуальна консультація.