02.11.2020

Звідки гроші? Фіндопомогу отримав!

Пам’ятаєте бородатий анекдот?
— «Де гроші взяв? — У тумбочці... — У тумбочку хто поклав? — Жінка... — Жінці хто дав? — Я... — А ти де взяв? — У тумбочці...».
Навряд чи банк повірить у таке пояснення. А якщо тумбочку замінити на позику? Можна, але з деякими нюансами. Про них зараз і розповімо.

Застопорити проходження операції може не лише її пороговість (тобто сума 400 тис. грн і вище). Також під фінмоніторингову перевірку можуть потрапити підозрілі фіноперації (детальніше див. у попередній статті).

Тоді чи можна підтвердити походження готівки договором поворотної фіндопомоги?

Договір поворотної фіндопомоги може спрацювати, але в певних випадках фінмоніторинг перешкоджатиме

Чому спрацює? Банку потрібен документ — ми його надали. До того ж фінустанова не має контролювати, чи повернулася фіндопомога. Треба лише пам’ятати про податкові особливості. Наприклад, якщо позичальник — платник єдиного податку. Поворотна фіндопомога, не повернена протягом 12 календарних місяців, піде в дохід позичальника (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Перешкоди. Виходячи з постанови № 65*, з таким підтвердженням у деяких випадках можуть виникнути проблеми.

* Постанова Правління НБУ від 19.05.2020 р. № 65.

По-перше, саме надання поворотної фіндопомоги може потрапити під фінмоніторинг. Наприклад, якщо суми проганялися через банк.

По-друге, серед індикаторів підозрілості операції є такі ситуації:

— фізособа отримує гроші в кредит на суму, яка істотно перевищує її фінансові можливості в частині повернення, а кредит погашається за рахунок отриманої поворотної фіндопомоги (п. 50 додатка 20 до постанови № 65);

— проведення за рахунком клієнта «циклічних» фіноперацій з використанням однакової (чи наближеної) суми, за результатами яких відбулися купівля/продаж активів, надання/повернення фіндопомоги, формування/погашення заборгованості за будь-якою угодою (п. 67 додатка 20 до постанови № 65).

Крім того, критерії підозрілості операцій банк розробляє на підставі типологічних досліджень. А на сайті Держфінмоніторингу (fiu.gov.ua) опубліковані Міжнародні стандарти (витяги) щодо критеріїв/показників/індикаторів ризикових операцій. Виходячи з цього документа, ризиковими маячками для банку можуть послужити:

— фіктивні позики**: позика надається акціонером (йдеться не лише про АТ), пов’язаним з юрособою, а потім переводиться назад;

** Нагадаємо: фіндопомога — це теж позика.

— надання грошових коштів позикодавцем — фіз- або юрособою, яка не є кредитною установою, без логічного пояснення або економічного обґрунтування.

Не забуваймо і про обмеження на готівкові розрахунки. Вони поширюються і на видачу/погашення позик: до 10000 грн, якщо вона видається/повертається госпсуб’єкту; до 50000 грн, якщо — фізичній особі (п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Звісно, сама по собі поворотна фіндопомога — не злочин. Але, отримуючи договір позики для підтвердження легальності готівки, банк може запідозрити недобре.