02.11.2020

Касово-РРОшна мозаїка від податківців

Лист ГУ ДПС у м. Києві від 22.09.2020 р. № 3961/ІПК/26-15-05-09-01-14

висновок документа

1. Щоденно відображати в КОРО суми розрахунків на підставі Z-звітів, а також вклеювати їх у КОРО законодавство не забороняє.

2. Суб’єкт господарювання самостійно визначає місце зберігання паперових Z-звітів.

3. КОРО можна визначити як місце зберігання щоденних Z-звітів

Ви знаєте, що вже більше року як скасовані 5-кратні штрафи за неоприбуткування готівки. Крім того, адмінштрафу за це порушення теж немає. Ми залишаємося при своїй думці щодо цього, незважаючи на окремі спроби судів* відшукати його у ст. 16415 КпАП. Разом з тим, є штраф у розмірі 850 грн за порушення встановленого порядку використання КОРО, і госпсуб’єкти бояться саме його.

* Див. постанови ВС від 18.12.2019 р. у справі № 158/286/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/86432312) і від 19.05.2020 р. у справі № 404/1794/16-а (http://reyestr.court.gov.ua/Review/89295800).

Як же наразі правильно діяти, щоб все зробити правильно і без штрафів? Ось дивіться.

З 1 серпня п. 9 ст. 3 Закону про РРО вимагає щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі Z-звіти у разі здійснення розрахункових операцій. А от п. 11 касового Положення № 148**, як і раніше, говорить, що для відокремлених підрозділів без касової книги, які застосовують РРО (ПРРО тут опускаємо), оприбуткуванням готівки є забезпечення зберігання Z-звітів в електронній (!) формі.

** Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Зверніть увагу: для повноти оприбуткування жодних паперових Z-звітів давно НЕ вимагається ні зберігати, ні друкувати!

Так само не вимагається щоденно відображати в КОРО суми розрахунків на підставі фіскальних Z-звітів. Навпаки, п. 11 Положення № 148 наголошує, що заносити таку інформацію до КОРО (у разі її використання) слід лише коли РРО вийшов з ладу чи відключили електроенергію. А можна й узагалі відмовитися від КОРО, якщо у такі періоди не здійснювати розрахунки.

Та звичка, як-то кажуть, — друга натура. ☺ От і продовжує дехто заводити КОРО, друкувати паперові Z-звіти, вклеювати їх в КОРО (хоч у чинній формі для цього місце не відведено) і заносити у розд. І КОРО щоденні суми виторгу. Навіщо? Вони й самі не знають. Однак штрафів бояться як вогню.

І ось нарешті маємо прямий дозвіл від фіскалів (див. висновок 1 у рамочці вище). Сподіваємося, усілякі спекуляції на темі штрафу за порушення порядку ведення КОРО після цього припиняться раз і назавжди.

А от до їхнього висновку 2 варто підійти критично. Оскільки, ще раз повторимо, у цілях оприбуткування законодавство не встановлює обов’язку зберігати паперові Z-звіти.

Відтак висновок 3 вважаємо взагалі безглуздим. Натомість зауважимо, що на сьогодні можна перевірити інформацію, яка міститься у щоденних Z-звітах, створених РРО, в приватній частині Електронного кабінету в режимі «Z-звіти/фіскальні чеки» (із БЗ 109.02). Тож замість того, щоб визначати КОРО як місце зберігання не потрібних нікому паперових Z-звітів, радимо у власному положенні про оприбуткування прописати, що ваші електронні Z-звіти зберігаються на офіційному вебпорталі ДПС (cabinet.tax.gov.ua). Вони є візуальним підтвердженням факту повноти обліку здійснених розрахункових операцій і надаватимуться під час перевірок контролюючим органам.