02.11.2020

«Звітна нова» форма № 1ДФ

Як виправити помилку, допущену у формі № 1ДФ, якщо граничний строк її подання ще не минув?

Порядок виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ до закінчення граничного строку його подання кардинально відрізняється від порядку виправлення помилок в інших податкових деклараціях.

Не можна подавати повторно звітну форму № 1ДФ в надії, що вона «заб’є» попередню. З Податковим розрахунком це так не працює. У результаті ви й старі помилки не виправите й нових можете додати собі.

Помилки, неточності або недостовірні відомості, допущені у поданому Податковому розрахунку, до закінчення граничного строку його подання виправляємо через «Звітний новий» Податковий розрахунок.

Діємо так. Заповнюємо реквізити підприємства, проставляємо в «шапці» форми відмітку «Звітний новий».

Реквізити Податкового розрахунку «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому звіті, який ви зараз коригуєте.

У звітній новій формі № 1ДФ має бути наведена тільки інформація за рядками, які ви виправляєте/додаєте/прибираєте.

Рядки з правильною інформацією з раніше поданої форми № 1ДФ до нового звітного Податкового розрахунку вносити не потрібно

Інакше сумові дані можуть задублюватися.

Тобто виправлючи, відштовхуємося від того, що інформація з поданого звітного Податкового розрахунку непорушно зацементована ДПСУ. Правильні рядки не чіпаємо, а «граємося» тільки з помилковими/забутими рядками.

Щоб у розд. І (ПДФО):

вилучити помилковий рядок з раніше поданої звітної форми — потрібно повторити цей рядок і у графі 9 зазначити «1» — рядок на вилучення;

додати забутий рядок — треба у новій звітній формі його сформувати та у графі 9 за цим рядком проставити «0» — рядок на введення;

замінити рядок з помилкою на правильний, слід у новій звітній формі сформувати два рядки. Перший — повторюємо рядок з помилковою інформацією та у графі 9 зазначаємо «1» — рядок на вилучення. Другий — формуємо рядок з вірною інформацією, проставляючи у графі 9 значення «0» — рядок на введення.

Переходимо до розділу II форми № 1ДФ. У ньому звичайні підприємства (підприємці) відображають інформацію щодо загальних сум доходів, нарахованих/виплачених фізособам, та військового збору.

У розд. ІІ форми № 1ДФ з позначкою «Звітний новий» помилки за рядком «Військовий збір» виправляємо так. У рядку «Військовий збір — виключення****» повторюємо суми з поданої форми. У рядку «Військовий збір» — відображаємо правильну інформацію.

Зауважте, якщо помилка в раніше поданому звіті була допущена тільки в рядку з військовим збором і ви її зараз виправляєте, то заповнюєте тільки «дотабличну» частину нової звітної форми № 1ДФ та її розділ II, інформацію якого ви коригуєте.

Якщо все-таки ви не встигли виправити помилки до кінця звітного періоду, то виправляєте їх за допомогою уточнюючої форми № 1ДФ. Порядок виправлення такий же, як і у випадку з новим звітним Податковим розрахунком. Тобто правильні рядки не чіпаємо. До уточнюючого розрахунку вносимо лише рядки, які виправляємо/додаємо/вилучаємо.