12.11.2020

Магазинів багато, а я один: куди ФОП платити податки за найманих працівників

ФОП має декілька магазинів у різних містах. Куди потрібно платити ПДФО із зарплати працівників: за місцезнаходженням таких магазинів чи за місцезнаходженням самого ФОП? (м. Запоріжжя)

Відразу скажемо: ФОП перераховує (сплачує) ПДФО з доходів працівників за місцем своєї податкової адреси. А тепер пояснимо.

Відповідаючи на запитання щодо сплати ПДФО, спиратися будемо на «трьох слонів»: ПКУ, ГКУ і БКУ.

Як ви добре знаєте, ФОП виконує функції податкового агента (утримує ПДФО і подає Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) у разі нарахування та виплати доходів фізичним особам, які перебувають із ними в трудових або цивільно-правових відносинах. Положеннями ст. 168 ПКУ прописано порядок сплати (перерахування) податку до бюджету.

Так, п.п. «а» п.п. 168.4.5 ПКУ встановлено:

якщо фізична особа є податковим агентом, то вона сплачує ПДФО за місцем реєстрації в контролюючих органах,

а у випадках, передбачених цим Кодексом, — за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості). Аналогічні норми є й у ч. 2 ст. 64 БКУ.

Виняткові земельні норми ПКУ не мають відношення до виплат найманим працівником за трудовими договорами. Тому їх відставляємо вбік.

Залишилося питання відокремлених підрозділів.

Річ у тому, що податок на доходи, нараховані працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (п.п. 168.4.4 ПКУ). Чи може ФОП мати відокремлений підрозділ?

Вважаємо, магазини ФОП не є його філіями, навіть тоді, коли вони розташовані в інших містах.

Звісно, здійснювати діяльність у різних географічних точках підприємець має повне право. А отже, у нього є ті ж обставини, на підставі яких юрособи відкривають філії.

Але, виходячи із самого визначення, філією є відокремлений підрозділ саме юридичної особи, яка розташована поза його місцезнаходженням і здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ).

Тобто

ФОП не може створити або відкрити свою філію або відокремлений підрозділ

Висновок про те, що ФОП не має права відкривати філії, відокремлені підрозділи, також випливає з ч. 6 і п. 1 ч. 2 ст. 55, ч. 4 ст. 64 ГКУ.

Причому навіть узяття ФОП на облік у податковому органі за неосновним місцем обліку не є підставою для утворення філії. Адже на облік береться та ж особа, а не якась її відокремлена частина.

Як наслідок усі перипетії, пов’язані з відокремленим підрозділом (уповноваженим або не уповноваженим на виконання функцій податкового агента), на підприємця ніяк не поширюються.

Таким чином, ФОП податки з доходів фізичних осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, сплачує за загальними правилами, а саме за своєю податковою адресою, незалежно від того, де фактично працюють такі працівники.

Також за основним місцем обліку потрібно сплачувати ВЗ з доходів працівників.

Наталя Альошкіна, податковий експерт