23.11.2020

Тести на COVID-19 для постачальників

Підприємство, що надає комп’ютерні послуги, оплатило тестування на COVID-19 своїм постачальникам-підприємцям. Чи потраплять ці суми в оподатковуваний дохід протестованих фізичних осіб? І як відобразити такі витрати в обліку підприємства?

Пройшов тест — отримав дохід

Необов’язкове тестування на COVID-19, оплачене з кишені підприємства, є для протестованих фізичних осіб безкоштовно отриманою послугою, вартість якої включається в оподатковуваний дохід згідно з п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Причому абсолютно неважливо, кому саме надається результат тесту. Навіть якщо його отримує підприємство, протестованою все одно є конкретна фізична особа. Отже, саме у цієї фізичної особи і виникає оподатковуваний дохід. Втім, згідно з угодою із медустановою споживачами послуг є фізичні особи і результати тесту, як правило, надають саме їм (інакше можна говорити про порушення права на медичну таємницю, гарантованого ст. 286 ЦКУ).

Уникнути оподаткування через відсутність персоніфікації в даному випадку теж не вийде. Оскільки коло осіб, за яких підприємство оплачує COVID-тестування, чітко визначене, та й проходження тесту без ідентифікації особи навряд чи можливе.

Зменшуємо податкове навантаження

Підпункт 165.1.19 ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО вартість послуг з мед- обслуговування працівника за рахунок коштів його роботодавця (за наявності відповідних підтверджувальних документів). Тому якби йшлося про оплату тестів для своїх працівників, то ПДФО можна було б не платити згідно з вищезгаданою нормою. Не виник би й об’єкт оподаткування ВЗ.

Але в нашому випадку треба шукати інші підстави. Щоб зменшити податкове навантаження, можна оформити оплачені послуги з тестування постачальників як:

1) нецільову матдопомогу.

Якщо вартість тестування для однієї особи не перевищує 2940 грн, то оподатковувати її ПДФО і ВЗ не доведеться (п.п. 170.7.3 ПКУ)

У такому разі підприємству слід видати наказ про надання конкретним фізичним особам нецільової благодійної матеріальної допомоги у вигляді оплати вартості тестування на COVID-19. У податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ суму такої допомоги відображають з ознакою доходу «169»;

2) подарунок. Вартість такого подарунка в частині, що не перевищує 1180,75 грн, теж не потрапить під оподаткування ПДФО і ВЗ (п.п. 165.1.39 ПКУ).

Вважаєте вартість тестування подарунком? Оформляйте «подарунковий» наказ. У формі № 1ДФ неоподатковувану частину вартості подарунків відображайте з ознакою «160». Оподатковувану — з ознакою «126» (див. БЗ 103.25).

Врахуйте: безкоштовно отримана послуга з тестування на COVID-19 — негрошовий дохід. Тому базу оподаткування ПДФО визначаємо виходячи із звичайних цін із застосуванням натурального коефіцієнта (для ставки 18 % — 1,219512).

Якщо тестовані ФОП — єдиноподатники, то може виникнути питання про необхідність збільшення доходу для цілей ЄП.

Вартість тестування може перетворитися на підприємницький дохід єдиноподатника, тільки якщо укласти з таким ФОП письмовий договір дарування або інший договір, згідно з яким підприємство бере на себе обов’язок оплатити за підприємця проходження COVID-тесту без компенсації його вартості підприємцем (п. 292.3 ПКУ). Саме у цьому разі підприємницький дохід потрапить у форму № 1ДФ з ознакою «157» (без утримання ПДФО).

Та оскільки є прості безподаткові варіанти обдаровування, то не варто надавати операції підприємницьких рис.

Зв’язок із госпдіяльністю

Податківці при перевірці можуть вказати на негосподарність витрат з тестування постачальників-підприємців. І це попри те, що з 2015 року, коли орієнтиром для податковоприбуткового обліку став бухоблік, господарська спрямованість витрат для податковоприбуткових витрат вже неважлива. Підтверджені документально негосподарські витрати зменшують прибутковий об’єкт оподаткування точно так, як і витрати господарської спрямованості. Тобто діловий характер витрат на податковоприбутковий облік ніякого впливу чинити не повинен. Виняток: неділові витрати, понесені платником при здійсненні операцій з нерезидентами (п.п. 140.5.15 ПКУ).

Частенько такої позиції дотримуються і суди (див. постанову Сьомого апеляційного адмінсуду від 18.12.2019 р. у справі № 120/1952/19-а (reyestr.court.gov.ua/Review/86711193), постанову ВС від 26.04.2019 р. у справі № 803/173/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/81479255; постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 04.03.2019 р. у справі № 0340/1438/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/80388316).

Господарська спрямованість, як і раніше, важлива для ПДВ-цілей (оскільки негосподарське використання призводить до необхідності нарахування компенсуючих ПЗ). Проте в нашому випадку компенсувати нічого. Медпослуги потрапляють під ПДВ-пільгу на підставі п.п. 197.1.5 ПКУ (див. лист ДПСУ від 18.05.2020 р. № 2066/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Бухгалтерський облік

За фактом надання медичних послуг у вигляді проведення тестів на COVID-19 медустанова складе акт наданих послуг. На підставі цього акта підприємство відобразить проводку: Дт 949 — Кт 685.

Тобто витрати на тестування постачальників підприємство відобразить у складі інших витрат від операційної діяльності в тому періоді, коли ці витрати були фактично понесені (коли було проведено тестування).

ВИСНОВКИ

  • Вартість тестування на COVID-19, оплаченого з кишені підприємства, є для протестованих фізичних осіб оподатковуваним доходом.
  • Зменшити податкове навантаження можна, оформивши тестування як нецільову матдопомогу або подарунок звичайній фізичній особі.
  • Витрати на COVID-тестування постачальників підприємство відображає у складі інших витрат від операційної діяльності.