12.04.2021

Переходимо з групи в групу: як бути з доходом, що запізнився

ФОП на групі 3 єдиного податку (ЄП) в IV кварталі 2020 року надав послуги юрособі. З 01.01.2021 р. перейшов до групи 2 ЄП та у квітні 2021 року отримав гроші за надані раніше послуги. Як відобразити отриманий дохід і за якою ставкою ЄП його оподатковувати? (м. Полтава)

Одразу скажемо: фіскали із цього приводу свою позицію сформували. Якщо послуги надані під час перебування в групі 3 ЄП, а фактично гроші отримані вже після переходу в групи 1, 2, можна включити такий дохід у декларацію за останній період перебування у старшій групі. Якщо ж цього зробити не встигли, то слід подати уточнюючий розрахунок до періоду, в якому ви були у старшій групі.

Аргументація такої позиції полягає в тому, що запізнілий дохід може бути отриманий від видів діяльності, дозволених для старшої групи, але заборонених для молодшої (107.01.07 БЗ, з 01.01.2021 р. переведена до складу недіючих, що, вважаємо, не змінило позицію фіскалів).

У загальному випадку призначення уточнюючої декларації — це виправлення помилки. Але в цій ситуації ніякої помилки немає. Мабуть, тому фіскали у своїй консультації про виправний п. 50.1 ПКУ навіть не згадують.

Проте форма єдиноподаткової звітності не передбачає механізму відображення перехідних операцій, здійснених і оплачених на різних групах ЄП.

Крім того, в молодших групах ЄП, дійсно, більш обмежене коло дозволених видів діяльності, і не виключено, що грошові кошти у квітні 2021 року надійдуть саме від забороненої на групі 2 ЄП діяльності. Адже ця діяльність належить до IV кварталу 2020 року, а отже, й оподаткована має бути за правилами, які діяли на момент її здійснення.

Коротше кажучи, в цій ситуації немає іншого виходу, окрім як дотримуватися рекомендацій фіскалів і подати уточнюючу єдиноподаткову декларацію за 2020 рік.

Тобто оскільки граничний строк подання декларації за 2020 рік сплив, то в періоді отримання грошових коштів (у квітні 2021 року), зароблених у 2020 році, необхідно заповнити і подати декларацію з позначкою «Уточнююча». Причому за формою, що діє на момент її подання (п. 50.1 ПКУ). Зверніть увагу: наразі діє нова форма єдиноподаткової декларації в редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752.

Оскільки за фактом ніякої недоплати не було і подання уточненки пов’язане з перехідними операціями, а не з виправленням помилки, вважаємо, про самоштраф не повинно бути й мови*. Тим паче, що фіскали про це теж не говорять. Щоправда, сплатити суму донарахованого ЄП за уточнюючою декларацією краще все-таки до її подання.

* А в період з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно) закінчення карантину взагалі діє мораторій на податкові штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Бажано у спецполі уточненки дати пояснення (за п. 46.4 ПКУ) про причину її подання і ненарахування самоштрафу. Хоча в період карантину від самоштрафу рятує п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Наостанок зазначимо: у зворотній ситуації, коли ФОП з молодшої групи ЄП переходить до групи 3, фіскали пропонують відображати такі доходи в поточній декларації в періоді фактичного отримання грошових коштів у розділі, призначеному для доходів групи 3 (див. ту ж саму консультацію у БЗ). Відповідно такі доходи оподатковуватимуться за ставкою 5 або 3 %, встановленою для третьої групи ЄП. Обґрунтування — види діяльності, дозволені для груп 1 або 2 ЄП, не суперечать умовам перебування на групі 3.