07.06.2021

Оренда з середини місяця: що в обліку?

Здаємо поденно спецтехніку в оренду. Часто підписуємо акти з орендарями не за календарний місяць, а, наприклад: з 15-го по 15-те число, з 20-го по 20-те число тощо. Як бути у такому разі з визнанням доходу і складанням ПН?

Бухоблік

За бухобліковими правилами госпоперації відображаються в обліку у звітному періоді їх здійснення (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік*). А це означає, що у міру надання послуг оренди (і підписання актів відповідно 15-го, 20-го або іншого числа) у підприємства-орендодавця виникнуть підстави, щоб визнати дохід.

* Закон України «Про бухоблік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Проте при оренді слід також ураховувати положення профільного НП(С)БО 14. Ним установлено, що доходи (витрати) від оренди треба відображати у відповідних звітних періодах на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу отримання економічних вигід, пов’язаних із використанням об’єкта (пп. 9, 17 НП(С)БО 14). Тобто

в облікових цілях НП(С)БО 14 вимагає визнавати доходи і витрати від оренди рівномірно за періодами

Тому для достовірного складання фінансової звітності орендодавцеві необхідно правильно визначити доход звітного періоду. І якщо підприємство, наприклад, складає фінзвітність щоквартально, то важливо правильно сформувати величину орендного доходу на дату балансу (за квартал).

Поготів, що це відповідатиме й бухобліковим принципам. Зокрема, принципу нарахування, згідно з яким доходи (витрати) треба визнавати в періоді їх виникнення. І принципу повного висвітлення, згідно з яким фінзвітність повинна містити всю інформацію про фактичні й потенційні наслідки госпоперацій і подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її підставі (ст. 4 Закону про бухоблік).

Проте в цьому випадку на кінець кварталу (дату балансу) виникатимуть перехідні, не закриті актами орендні послуги. Тому діють таким чином: протягом кварталу доходи визнають у міру надання послуг (підписання актів). А ось за орендними послугами, що переходять з одного кварталу в наступний (акт за якими буде тільки в наступному кварталі), орендодавцю доведеться визначити окремо дохід кожного кварталу. Для цього йому необхідно самостійно визначити дохід від оренди на дату балансу. І задокументувати його, наприклад, бухдовідкою або самоактом. А в наступному кварталі — показати дохід на різницю між підписаним з орендарем актом і бухдовідкою. Причому під цю різницю орендодавцю в наступному кварталі також необхідно скласти бухдовідку (самоакт). Адже відображати госпоперації на підставі внутрішньої самостійно складеної первинки, нагадаємо, дозволяють пп. 2.6, 3.5 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88. Головне — передбачити цю можливість у правилах документообігу підприємства (наприклад, у наказі про організацію бухобліку).

До речі, врахувати витрати на оренду своєчасно у своєму періоді важливо й орендарю (п. 9 НП(С)БО 14). І якщо орендар складає фінзвітність щоквартально, йому важливо правильно сформувати витрати за квартал. Тож схоже завдання з розмежуванням витрат щокварталу за перетікаючою орендою виникатиме й у орендаря. Для цього орендар може на дату балансу задокументувати витрати за допомогою внутрішньої первинки: бухдовідки або самоакта.

Податок на прибуток

У податковоприбутковому обліку операції обліковуються за бухобліковими правилами. Тому доходи (витрати), визнані у бухобліку, у загальному порядку беруть участь у формуванні фінрезультату — об’єкта оподаткування (п.п. 134.1.1 ПКУ).

ПДВ

Для ПДВ-обліку важлива перша подія: постачання або передоплата (п. 187.1 ПКУ). Тому за першою подією орендодавець повинен нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і зареєструвати податкову накладну (ПН).

Але як чинити з орендними послугами, що переходять на наступний квартал? Коли за ними нараховувати ПЗ з ПДВ, якщо акт з орендарем буде підписано тільки в наступному кварталі, а оплата взагалі виявиться другою подією?

Зверніть увагу, у тому разі

якщо перша подія — постачання, пункт 187.1 ПКУ вимагає нарахувати ПЗ з ПДВ на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг

Причому який конкретно документ повинен підтверджувати постачання, ПКУ не уточнює. Тому ним може виявитися, загалом, будь-який первинний документ, що підкріплює факт надання послуг. Ну а оскільки на кінець кварталу (дату балансу) орендодавець задокументує доходи за послугами (факт надання послуг), то документом, що підтверджує постачання послуг, виявиться складена бухдовідка (самоакт). Тим самим оформиться ПДВ-подія (постачання). Тобто одночасно на кінець кварталу на підставі бухдовідки (самоакта) в орендодавця з’явиться обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ. А при підписанні з орендарем акта орендних послуг у наступному кварталі орендодавець також нарахує ПДВ — з вартості орендних послуг, поставлених у наступному кварталі. Тож зрештою за орендними послугами, що перетікають на наступний квартал, орендодавцеві доведеться і доходи, і ПЗ розподілити між кварталами.

У свою чергу, для орендаря складена орендодавцем на кінець кварталу і зареєстрована ПН послужить підставою для відображення податкового кредиту (ПК). При цьому для відображення ПК за отримання послуг (п. 198.2 ПКУ) орендарю необхідно підтвердити факт їх отримання — задокументувати отримання послуг бухдовідкою (самоактом). Поготів, що самоакт, як відзначалося, знадобиться орендатору-квартальнику й для визнання витрат. Причому для відображення ПК важливо, щоб дані ПН і первинки (бухдовідки або самоакта) збігалися.

Таким чином, хоча акт орендних послуг сторони підпишуть тільки в наступному кварталі, в облікових цілях перехідну оренду потрібно буде закривати поетапно самоактами (у частині кожного кварталу) і поетапно відображати операції в ПДВ-обліку. У зв’язку з цим, можливо, сторони вирішать, що простіше і навіть надійніше* із самоактами не зв’язуватися, а дробити перехідну оренду й закривати її окремо актами в частині кожного кварталу.

* Надійніше тому, що тоді первинка буде в обох сторін ідентична, а це важливо для ПДВ, щоб виключити різниці в сумах доходів/витрат.

Приклад. Здали спецтехніку в оренду з 15 березня по 15 квітня. Вартість послуг оренди – 76800 грн, у тому числі ПДВ — 12800 грн (з розрахунку плати на день: 2400 грн, у тому числі ПДВ — 400 грн). На дату балансу (31.03.2021 р.) визнано дохід від орендних послуг у розмірі 40800 грн (у тому числі ПДВ — 6800 грн), нараховано ПЗ з ПДВ.

В обліку операції відобразяться так:

Облік оренди, що переходить на наступний квартал

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

В орендодавця

1

На дату балансу (31.03.2021 р.) за орендними послугами:

— відображено дохід (за 17 днів березня за самоактом)

361

703

40800

— нараховано ПЗ з ПДВ

703

641/ПДВ

6800

2

На дату підписання акта з орендарем (15.04.2021 р.) за орендними послугами:

— відображено дохід (за 15 днів квітня)

361

703

36000

— нараховано ПЗ з ПДВ

703

641/ПДВ

6000

3

Отримано плату за оренду від орендаря

311

361

76800

В орендаря

1

На дату балансу (31.03.2021 р.) за орендними послугами:

— відображено витрати березня (за самоактом)

93

685

34000

— відображено ПК на підставі ПН орендодавця*

644/1

685

6800

644/ПДВ

644/1

6800

2

На дату підписання акта з орендодавцем (15.04.2021 р.):

— відображено витрати квітня

93

685

30000

— відображено ПК на підставі ПН орендодавця

644/1

685

6000

641/ПДВ

644/1

6000

3

Перераховано плату за оренду

685

311

76800

* Якщо орендар отримав ПН і документує отримання послуг оренди (у тому ж обсязі) самоактом, то він має право відобразити ПК за отримання послуг (п. 198.2 ПКУ) на підставі зареєстрованої орендодавцем ПН.

Як бачимо, орендні послуги, що переходять на наступний квартал, завдають клопоту і орендодавцю, і орендарю. Тому якщо така ситуація все ж намічається, спокійніше послуги між кварталами ділити й закривати їх поетапно актами (у частині кожного кварталу). Тоді особливих труднощів не виникне: ні у бухобліку, ні з ПДВ.

висновки

  • За орендою, що переходить на наступний квартал, орендодавцю необхідно визначити дохід на дату балансу і задокументувати його бухдовідкою (самоактом), а також нарахувати ПЗ з ПДВ.
  • Щоб облікувати витрати у своєму періоді, необхідність в їх документуванні на дату балансу за внутрішньою первинкою (бухдовідкою або самоактом) може виникати й у орендаря. При цьому на підставі ПН, отриманої від орендодавця, орендар може відобразити ПК.
  • Можливо, для сторін буде більш прийнятно дробити перехідну оренду й закривати перехідні орендні послуги окремими актами (у частині кожного кварталу).