15.03.2021

Імпорт, мінбаза ПДВ і вибрики фіскалів

Зараз у нас проводять перевірку з питань бюджетного відшкодування і від’ємного значення з ПДВ. Інспектор хоче нам донарахувати ПДВ за продажами імпортних товарів нижче мінімальної бази згідно з п. 188.1 ПКУ. Товари нами були реалізовані за цінами, які перевищують їх контрактну вартість (перераховану в грн), за якою ми придбавали ці товари у нерезидентів. Але інспектор порівнює ціни їх продажу з середньозваженими цінами реалізації аналогічних товарів, які вищі, і хоче на різницю донарахувати нам ПДВ. Хіба правомірні такі дії і що нам робити?

Відповідно до абзацу другого п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг*. І хоча термін «ціна придбання товарів (послуг)» ПКУ не визначає, але усталена практика свідчить, що тут орієнтир — ціна, зазначена у договорі (контракті) з нерезидентом на придбання таких товарів (послуг), та/або в рахунку-фактурі (інвойсі).

* За винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають держрегулюванню; газу, який постачається для потреб населення; електроенергії, ціна на яку склалася на ринку електроенергії.

Цікаво, що такий підхід податківці вже сформували давно і безліч раз на цьому наголошували. Вони зазначають, що для операцій з постачання в Україні товарів, раніше ввезених платником на митну територію України, база оподаткування визначається за загальним правилом — виходячи з їх договірної вартості, але не нижче ціни придбання, без урахування величини митної вартості. І що ціна придбання для імпортера — це ціна, зазначена в договорі на придбання товару (контрактна вартість). Саме такі висновки знайдете в діючій БЗ 101.07, та вони регулярно повторюються в листах ДПСУ (див. лист від 08.12.2020 р. № 5048/ІПК/99-00-05-06-02-06 та багато інших).

Тому поведінка вашого перевіряючого нас сильно дивує. Норма п. 188.1 ПКУ тут досить чітка і не дає ніяких приводів, щоб притягувати сюди середньозважені ціни по підприємству на аналогічні товари, ринкові-звичайні чи ще якісь інші ціни. Ми дуже сумніваємося, що він не обізнаний у цих питаннях, схоже, тут справа попахує іншим... ☹ Ваш випадок нагадав нам прикрі минулі часи, коли податківці були менш чіткі і більш фіскальні у цих питаннях, і на місце їх ставили в суді. Як судді захищали платників від свавілля податківців у питанні визначення мінбази при продажу імпортних товарів (за тодішніми редакціями п. 188.1 ПКУ), див. у постанові ВС від 12.06.2018 р. у справі № 813/8843/13-а (reyestr.court.gov.ua/Review/74671273) та у постанові ВС від 15.08.2019 р. у справі № 813/8637/13-а (reyestr.court.gov.ua/Review/83692533).

Але зараз інші часи, і тут усе досить чітко. Тому якщо інспектор вас не почує, то негайно повідомте про таке свавілля його начальство, вищі органи та/або на сервіс «Пульс» ДПС.

Зауважимо: орієнтуватись треба не на митну вартість таких товарів (яка є базою оподаткування імпортним ПДВ на митниці), а саме на контрактну вартість. Причому так звану фактурну вартість, яка теж (як і митна вартість) зазначається в митній декларації, брати для цілей визначення мінбази оподаткування ПДВ теж не завжди варто**. Окрім того, тут майте на увазі ще нюанс, пов’язаний із курсом перерахування ціни придбання імпортного товару у гривні. Раніше податківці в БЗ 101.07 не дуже коректно писали, що тут треба орієнтуватись на курс НБУ, який діяв на дату переходу до платника права власності. Але майже рік тому цю консультацію відмінено. Тому тут є певна невизначеність. Ми схиляємося до курсу/вартості, за якими такі товари були відображені на балансі. А якщо ви ФОП, то, мабуть, логічно брати курс на дату оформлення МД.

** Фактурна вартість хоч і базується на контрактній (інвойсній) ціні, але вона може включати вартість страхування та перевезення товарів до перетинання митного кордону України.