25.03.2021

Додаток 2 (Д2)

Як випливає із самої назви додатка 2 (Д2), він містить інформацію про від’ємне значення (ВЗ) звітного періоду, яке зараховується до складу ПК наступного звітного періоду. Тобто заповнюємо його в тому випадку, коли є перехідний мінус (заповнений ряд. 21 декларації).

При цьому перехідний мінус відображаємо в додатку Д2:

— у таблиці 1, де платник розшифровує ВЗ за періодами його виникнення;

— у таблиці 2 (заява на передачу мінуса), якщо підприємство, що реорганізується, передає ВЗ правонаступникові/правонаступникам. Врахуйте: перенесення можливе, тільки якщо в підприємства, що реорганізується, сума ВЗ (!) підтверджена за результатами документальної перевірки податківців (101.24 БЗ);

— у таблиці 3 (заява на приєднання мінуса), коли правонаступник/правонаступники приєднують, отриманий від реорганізованого підприємства мінус (п. 198.7 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21). Цю суму потрібно показати в гр. 5 таблиці 1 додатка Д2. Отриманий мінус також переноситься до рядка 16.3 декларації. Надалі такий мінус правонаступник обліковує на загальних підставах і може навіть заявляти його до БВ (тоді треба поставити відмітку «+» у гр. 6 таблиці 2 додатка Д3).

Відразу скажемо, накази № 734 і № 131, по суті, додаток Д2 не змінили. Порядок його заповнення залишився колишнім, а якщо бути точніше, ні ПКУ, ні Порядок № 21 будь-яких правил заповнення додатка Д2 не встановлювали і тут нічого нового не з’явилося ☺.

Таблиця 1 додатка Д2. За практикою, що склалася, перехідне ВЗ з ряд. 21 розшифровують у таблиці 1 додатка Д2 за періодами його виникнення в хронологічній послідовності.

При цьому якщо мінус тягнеться з періоду в період, то основою для заповнення поточного Д2 слугуватиме попередній Д2.

Таблиця 1. Розшифровка від’ємного значення ряд. 21

Графа/рядок

Опис

звітний (податковий) період, в якому виникло значення

місяць/квартал

гр. 2

рік

гр. 3

У гр. 2 і 3 зазначають звітний (податковий) період, у якому вперше виникло ВЗ (тобто, по суті, період, у якому задекларували ПК). Його наводять в числовому форматі дві цифри місяця (01 — 12) і чотири цифри року. Платники ПДВ, які раніше застосовували квартальний податковий період (на сьогодні такого періоду немає) подання звітності з ПДВ, у графі 2 зазначають квартал (І, II, III, IV).

Щодо ВЗ, доданого податківцями при перевірці, до гр. 2 і 3 таблиці 1 додатка Д2 заносять місяць і рік складання ППР.

Важливо! Графи 2 і 3 заповнюються в хронологічному порядку виникнення сум ВЗ з гр. 4 (податківці вважають, що ПЗ поточного періоду зменшуються на суму ПК за хронологією, тобто ряд. 21 перш за все формується з ПК поточного періоду без урахування ряд.16.1)

Зазвичай, просуваються від найсвіжішого періоду (найближчого до дати подання декларації) до найдавнішого (наприклад, від лютого до січня, грудня тощо). Тому періоди в Д2 зазвичай заносять у порядку убування (згори донизу): вгорі таблиці — найсвіжіший період виникнення мінуса, а внизу — найстаріший період.

При цьому вибуває ВЗ з Д2 також у хронологічному порядку його виникнення. Насамперед витрачається найстаріший мінус із нижніх рядків додатка Д2, потім — той, що йде за ним, тощо, тобто знизу вгору.

У частині бюджетного відшкодування платник сам вирішує, мінус яких періодів заявляти до відшкодування або приберегти

гр. 4

усього

У гр. 4 наводять суму ВЗ, що відповідає своєму періоду

гр. 5

в тому числі сума від’ємного значення, отримана платником як правонаступником від платника податку, що реорганізувався

Тут відокремлюють із загальної суми, зазначеної в гр. 4, частину ВЗ, що надійшло до правонаступника від реорганізованого підприємства

рядок

Залишок суми помилково та/або надміру сплачених

Цей рядок може заповнюватися, якщо в ряд. 21 (у складі ВЗ) усе ще «сидить» залишок старих переплат, що виникли станом на 01.07.2015 р. Нагадаємо, що з переходом на спецрахунки з 1 липня 2015 року суми старих переплат вливалися до ВЗ (збільшували його) в декларації за липень/III квартал 2015 року (п.п. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому якщо така сума (її частина) досі все ще бовтається в складі ВЗ, її окремо виділяють у передостанньому рядку «Залишок…». таблиці 1 додатка Д2.

Якщо сума старих переплат уже повністю «з’їлася» поточними ПЗ (або її первісно не було), то «Залишку…» не буде

рядок

Усього

У цьому рядку виводять підсумкову суму перехідного мінуса (гр. 4), у тому числі отриманого від реорганізованого платника (гр. 5).

Важливо! Значення гр. 4 ряд. «Усього» таблиці 1 додатка Д2 = ряд. 21

Таблиці 2 і 3 додатка Д2. Передача мінуса при реорганізації від підприємства, що реорганізується (РП), до правонаступника/правонаступників (шляхом уключення до ПК через ряд. 16.3) передбачена п. 198.7 ПКУ. Це відбувається таким чином:

Таблиця 2. Заява при реорганізації

Передача перехідного мінуса при реорганізації

Підприємство, що реорганізується (РП)

Правонаступник

передається через додаток Д2

РП з останньою декларацією з ПДВ (якщо заповнений ряд. 21)

заповнює таблицю 2, де зазначає суму мінуса, підтверджену документальною перевіркою

На цю ж суму мінуса правонаступник заповнює таблицю 3, зазначивши в ній дані про реорганізоване підприємство, суму отриманого ВЗ, дату та номер акта/довідки перевірки (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21). Одночасно (!) ця сума відображається в ряд. 16.3 декларації

У результаті: значення ряд. 21 РП у сумі, підтвердженій перевіркою, перейде до ряд. 16.3 правонаступника(ів) (п. 198.7 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21)

Важливо! В якому розмірі (повністю/частково) передавати мінус правонаступникові, залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом перетворення, злиття, приєднання — мінус передається повністю (в усій сумі);

— шляхом поділу, виділення — мінус передають частково (пропорційно отриманій правонаступником частці майна згідно з розподільчим балансом).