30.09.2021

Бенефіціар і його адреса

У паспорті-книжечці засновника — кінцевого бенефіціара в даних про прописку після перейменування залишилася колишня (стара) адреса. Чи можна, не вносячи змін до паспорта і до даних про засновника в ЄДР, подати дані про бенефіціара?

Проблема. Інформація про місце проживання бенефіціара є обов’язковою інформацією, яка має міститися в ЄДР (п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755). Тому коли в паспорті-книжечці вказана не теперішня адреса, а стара, то закономірно виникає запитання, як бути в такому випадку при поданні даних про бенефіціара?

А все через те, що при заповненні реєстраційної заяви за формою 2 слід зазначати актуальну (теперішню) адресу, а не стару, що вказана в паспорті. А отже, дані із нотаріально завіреної копії паспорта-книжечки і дані із реєстраційної заяви щодо адреси приписки бенефіціара не збігатимуться. Тому на практиці деякі реєстратори відмовляють у прийнятті документів про бенефіціарів.

Із цим можна сперечатися і доводити, що зміна назви вулиці не є зміною місця проживання і що чинним законодавством не передбачено обов’язку вносити зміни у паспорт у зв’язку зі зміною назви вулиці. Але чи вдасться щось комусь довести: питання риторичне.

Варіант вирішення. Тим, хто не бажає два рази ходити до держреєстратора, перед поданням документів про бенефіціара слід внести зміни до паспорта і змінити адресу прописки на теперішню. Вносяться зміни до паспорта у разі перейменування вулиць, населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць за бажанням особи безоплатно (ст. 6 Закону № 1382). Щоб оновити дані про адресу прописки, вам слід звернутися до ЦНАП.

Після того як дані будуть змінені, можна йти подавати документи про бенефіціарів.

Особливості подання. Коли кінцевий бенефіціар не є прямим засновником юрособи, то документи подають без якихось особливостей. Деталі в статті «Коли, куди та що подавати?» цього номера.

Якщо кінцевий бенефіціар є і засновником підприємства, то тут є свої особливості.

Спочатку слід перевірити, чи не внесено дані про місце проживання засновника до статуту. Якщо внесено, то потрібно буде не тільки подавати дані про бенефіціарів, а й змінювати статутні документи. Тому слід підготувати для подання держреєстратору, крім звичних документів, і рішення загальних зборів учасників про затвердження нової редакції статуту, оформлене протоколом, та нову редакцію статуту. І тільки тоді приступати до держреєстрації змін відомостей про засновника.

Якщо ж адреса засновника у статуті не значиться, то відразу приступаєте до зміни відомостей про засновника.

Проводити її ви будете одночасно з поданням даних про бенефіціарів. Щоб це зробити, слід по-особливому заповнити заяву за формою 2, а саме;

1) на сторінці 1 у:

— розд. І поставити позначку «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу»;

— у розд. 2 поставити позначки у полі «Зміна засновників (учасників) або відомостей про таких осіб» та у полі «Зміна установчих документів» — у випадку коли адреса містилася в статуті і тепер проводимо його зміну.

Також у полі «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи» ставимо позначку «Потребують оновлення»;

2) на сторінці 2 у полі «Тип дії» вказати позначку у полі «Зміна відомостей» та у полі «Кінцевий бенефіціарний власник…» — «наявний». Далі слід зазначити дані про бенефіціарів, у тому числі й оновлену адресу;

3) на сторінці 4 вказуємо позначку у полі «Зміна відомостей» і повністю заповнюємо дані про засновника разом із даними про нову адресу;

4) на сторінці 5 заповнюємо розділ «Відомості про заявника».