29.12.2022

Оплата нерезидентам за «інші послуги»: що дозволено?

Наші читачі вже неодноразово цікавились такими питаннями. За які послуги зараз дозволено сплачувати за кордон валюту? Які саме послуги у Переліку № 153* маються на увазі під «іншими інформаційними послугами»? Якщо банк дозволить перерахувати нерезиденту за ці «інші послуги», чи можуть бути згодом у резидента-платника якісь негативні наслідки таких інвалютних транзакцій? Шукаємо відповіді разом.

* Мається на увазі Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів , який до постанови КМУ від 24.02.2022 № 153 було внесено постановою КМУ від 07.07.2022 № 761 (див. далі по тексту).

Головним документом, який під час війни встановлює додаткові валютно-розрахункові обмеження для учасників ЗЕД, є постанова № 18**. Її п. 14 забороняє банкам під час воєнного стану здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей. Але там же визначено й винятки з цієї заборони — операції, коли такий переказ можливий. Крім того, для розрахунків за цими винятковими операціями постанова № 18 дозволяє також придбавати на міжбанку інвалюту (за відсутності у резидента власної інвалюти).

** Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

«Дозволені» роботи/послуги