28.07.2022

Воєнний ПК лютого — травня і компенсуючі ПЗ

За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques, zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Податківці на прикладі двох ситуацій пояснили, як за військовим ПК лютого — травня нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ (розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ).

Ситуація 1. Якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою і немає вхідних зареєстрованих ПН, оскільки продавець перейшов на 2 % спецЄП.

Висновок документа

Якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою, то в лютому — травні слід нарахувати і компенсуючі ПЗ (навіть якщо продавець перейшов на спецЄП за ставкою 2 % і вхідні ПН до 15 липня не зареєстрував).

Якщо після виходу зі спецЄП 2 % продавець у відведений 60-денний строк такі ПН не зареєструє, то ПК з компенсуючими ПЗ підлягають уточненню (коригуванню)

Нагадаємо, що за покупками (з ПДВ) для негосподарських/неоподатковуваних/пільгових операцій вхідний ПДВ треба компенсувати шляхом нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Причому якщо про таке використання відомо вже при придбанні, то компенсуючі ПЗ нараховують у тому періоді, в якому в платника виникло право на ПК.

Тому, як пояснюють контролери, якщо ПК у лютому — травні відображали за первинкою (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), то в лютому — травні (тобто в періоді виникнення права на ПК) і слід нарахувати компенсуючі ПЗ. Причому навіть якщо продавець перейшов на спецЄП 2 % і станом на 15 липня ПН не зареєстрував. Адже для спецЄПшників установлений свій строк реєстрації ПН — зареєструвати ПН за воєнні періоди (з лютого і до переходу на спецЄП 2 %) вони повинні протягом 60 днів після виходу зі спецЄП 2 % і відновлення реєстрації платником ПДВ (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, питання 7 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тому аж до цього моменту в покупця ПК (відображений за первинкою) зберігається і коригувати такий ПК не треба (див. питання 12 інформлиста ДПСУ № 3/2022). І якщо продавець у призначений 60-денний строк ПН зареєструє, то ПК у покупця, як вимагається, просто буде підтверджений зареєстрованою ПН! Інша річ, якщо продавець — колишній спецЄПшник після закінчення відведених 60 днів ПН не зареєструє. Тоді, як пояснюють контролери, платникові доведеться уточнювати (зменшувати) ПК, а заразом і компенсуючі ПЗ.

Утім, повинні зауважити: нарахувати в лютому — травні компенсуючі ПЗ доведеться й у тому випадку, якщо ПК за первинкою вирішили, скажімо, не показувати, а чекати виходу продавця зі спецЄПшників і реєстрації ПН. Адже право на ПК у лютому — травні за первинкою в платника виникло! А те, що цим правом платник не скористався і не показав ПК, від компенсуючих ПЗ його не звільняє. Тому тут варто разом з компенсуючими ПЗ все ж показати ПК.

Ситуація 2. Якщо ПК лютого — травня формували не за первинкою, а на підставі ПН, зареєстрованих до 15.07.2022.

Висновок документа

Якщо ПК лютого — травня відображали не за первинкою, а на підставі ПН, зареєстрованих до 15 липня, то компенсуючі ПЗ треба нарахувати періодом складання таких вхідних ПН (тобто періодом виникнення за ними права на ПК)

Така відповідь податківців цілком укладається в канву їх колишніх роз’яснень. Нагадаємо, як раніше пояснили контролери, ПН лютого — травня, зареєстровані до 15 липня, вважаються зареєстрованими своєчасно (питання 8, 20 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тому відображати ПК за ними можна, починаючи з періоду складання ПН (питання 18 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тобто право на ПК за такими ПН виникає в періоді їх складання. А тому періодом складання таких ПН (коли виникло право на ПК) і слід нарахувати компенсуючі ПЗ. По суті, тут контролери підтвердили наші висновки, яких ми доходили раніше (детальніше див. «Компенсуючі» ПЗ за податковими накладними лютого-травня» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51).

Врахуйте: ці ж правила працюють і для розподільчих ПЗ, які нараховуються за п. 199.1 ПКУ.