08.04.2024

Анулювання ПДВ-реєстрації: здійснюємо умовний продаж за п. 184.7 ПКУ

Найважливіший момент при ПДВ-розреєстрації — визнання умовного постачання за невикористаними на дату анулювання ПДВ-реєстрації залишками активів, за якими формувався податковий кредит. Як здійснити такий умовний продаж, зараз і розберемося.

Коли нараховуються умовні ПЗ при ПДВ-розреєстрації?

Пункт 184.7 ПКУ вимагає нарахувати умовні податкові зобов’язання (ПЗ) у разі наявності у платника на дату анулювання ПДВ-реєстрації товарів/послуг/необоротних активів, не використаних у господарській діяльності, за якими формувався податковий кредит (ПК).

Виняток: ПЗ за п. 184.7 ПКУ не нараховуються, якщо анулювання ПДВ-реєстрації відбувається у зв’язку з реорганізацією платника податків шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення

Отже, є дві умови, при настанні яких мають нараховуватися умовні ПЗ за п. 184.7 ПКУ. Умова 1на дату анулювання ПДВ-реєстрації у платника є невикористані в господарській діяльності залишки товарів/послуг/необоротних активів. Умова 2 — за такими товарами/послугами/необоротними активами формувався ПК. Принаймні п. 184.7 ПКУ виставляє лише умову про те, що ПК мав бути фактично відображений («суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту…»).