15.04.2024

Тимчасове ввезення орендованого у нерезидента обладнання

У нерезидента-орендодавця взяли в оренду обладнання. Яким чином резидент-орендар може його ввезти на митну територію України? Які облікові особливості супроводжують цю операцію? Про це зараз і поговоримо.

Увезення обладнання — митні режими і ПДВ

Орендоване рухоме майно можна ввезти на територію України в митних режимах тимчасового ввезення (ст. 103 МКУ) або імпорту — випуску для вільного обігу (ст. 74 МКУ).

Тимчасове ввезення. Строк тимчасового ввезення в кожному конкретному випадку встановлюється митним органом. Однак він не може перевищувати 3 років з дати поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення (ч. 1 ст. 108 МКУ). Тож коли планується довгострокова оренда (строком більше 3 років), скористатися режимом тимчасового ввезення не вийде.

При цьому майно (залежно від виду) може ввозитися в режимі тимчасового ввезення:

1) з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами (ч. 1 ст. 103 МКУ, п.п. 206.7.1 ПКУ) — для товарів, визначених ст. 105 МКУ;

2) з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами (ч. 1 ст. 103 МКУ, п.п. 206.7.2 ПКУ) — для товарів, визначених ст. 106 МКУ. У такому разі