15.04.2024

Безоплатне отримання товарів від нерезидента

Бувають випадки, коли підприємства отримують від нерезидентів безоплатно товари. Якщо таке стається, то відразу виникає ціла низка запитань, а саме: як визначити вартість отриманого товару, чи будуть ПДВ-наслідки і як такий подарунок відобразиться на податковоприбутковому обліку? Про все це ми і поговоримо далі.

ПДВ-наслідки

При безоплатному отриманні товару від нерезидента особа, що здійснює його ввезення, сплачує імпортний ПДВ у звичайному порядку (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ).

Причому не має значення, ввозить в Україну безоплатний товар платник ПДВ чи неплатник. Кожен із них має сплачувати імпортний ПДВ (п.п. 3 п. 180.1 ПКУ).

Виняток становлять тільки операції з ввезення на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро. Адже такі операції не є об’єктом оподаткування (п.п. 196.1.16 ПКУ). У цьому випадку також не доведеться оформляти митну декларацію і сплачувати митні платежі (ст. 277 МКУ).

А от якщо митна вартість безоплатно отриманого товару перевищує 150 євро, то буде весь комплект: оформлення митної декларації, сплата митних платежів і імпортного ПДВ.

Виняток становить тільки ввезення товарів, на які поширюються ПДВ-пільги, передбачені ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 та 10 розд. ХХ ПКУ. Адже ці ПДВ-пільги поширюються і на безкоштовне ввезення.