15.04.2024

Придбання товару на іноземних сайтах (маркетплейсах) невеликими партіями

Бувають випадки, коли юрособи придбавають товари на іноземних інтернет-сайтах (маркетплейсах) невеликими партіями. Такі придбання нерезиденти відправляють через поштових операторів у посилках на адресу отримувача в Україні. Про те, як обліковувати та оподатковувати придбання таких невеликих партій товару, поговоримо далі.

Валютні обмеження

Дозволені розрахунки. Юрособи мають право придбавати на закордонних сайтах, в тому числі і на маркетплейсах, будь-які товари. Водночас оскільки на сьогодні триває воєнний стан (ВС), то роблячи такі операції, слід пам’ятати про воєнні заборони на здійснення розрахунків, установлені п. 14 постанови № 18*.

* Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Так, наприклад, доки діє ВС, суб’єкти господарювання зможуть здійснити розрахунки (оплату вартості товарів, робіт та послуг) за кордоном з використанням електронних платіжних засобів, наприклад корпоративних платіжних карток (за винятком розрахунків, що здійснюються з використанням коду категорії торговця 6211) (п.п. 8 п. 14 постанови № 18):

— на суму в еквіваленті до 100000 гривень уключно на календарний місяць з усіх рахунків клієнта банку, відкритих у національній валюті;

без обмеження суми з усіх рахунків клієнта банку, відкритих в іноземній валюті.

Купуючи товари на іноземних сайтах (маркетплейсах), юрособи використовують для розрахунку саме платіжні картки. Тому тим, хто вирішить здійснити таке придбання, слід враховувати це обмеження.