15.04.2024

Безоплатний імпорт паливних брикетів з доплатою від нерезидента

Підприємство планує завозити з-за кордону в Україну (з Польщі) у митному режимі імпорту перероблені паливні брикети, які нерезидент мав би утилізувати, як відходи. Ввезення товару (паливних брикетів) здійснюватиметься на безоплатній основі. А за те, що ці паливні брикети наше підприємство забере, нерезидент ще й заплатить. Виходить, що за договором підприємство — імпортер і отримувач коштів. Надалі ввезені паливні брикети буде продано. Як правильно відобразити в обліку ці операції? З розрахунку якої суми платити ПДВ, адже інвойсу не буде? Давайте розберемося, що до чого.

Перш за все зауважимо, що у подальшому будемо спиратися на один із принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності — превалювання сутності над формою. А він передбачає, що операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми. Відтак, виходячи з описаної ситуації, вбачаємо дві окремі операції:

1) безоплатний імпорт товарів (перероблених паливних брикетів) і

2) надання послуг нерезиденту з вивезення відходів.

Тож від цього і будемо відштовхуватися. А розпочнемо із ввезення безоплатно отриманих товарів від нерезидента.

Безоплатний імпорт і ПДВ

ПДВ-об’єкт. Ввезення товарів на митну територію України — об’єкт оподаткування ПДВ (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ). Тож у разі безоплатного отримання товару від нерезидента особа, що здійснює його ввезення, має сплатити ввізний ПДВ. При цьому не важливо, ввозить безоплатний товар платник чи неплатник ПДВ (п.п. 3 п. 180.1 ПКУ). Головне, щоб обсяги товарів, що ввозяться, підпадали під оподатковувані. А

оподатковуваний обсяг імпортної операції досягнуто, якщо митна вартість товарів, що ввозяться, перевищує еквівалент 150 євро (п.п. 196.1.16 ПКУ)

Коли ж митна вартість товару-подарунка незначна — не перевищує еквівалент 150 євро, то його ввезення ні ПДВ (п.п. 196.1.16 ПКУ), ні ввізним митом (ст. 277 МКУ) не оподатковується. І митну декларацію (МД) тоді не оформляють.