15.04.2024

Прощення боргу нерезидентом: облік і податки

Бувають випадки, коли юрособа-резидент не має змоги виконати взяті на себе зобов’язання за ЗЕД-договором перед нерезидентом. Причому інколи нерезидент входить у становище боржника і прощає останньому його заборгованість. Про те, як відобразити таку операцію в обліку, ми і поговоримо далі.

Бухгалтерський облік

Основи. Якщо нерезидент вирішив простити резиденту заборгованість, то відображення такого прощення в бухгалтерському обліку залежатиме від виду заборгованості:

— чи вона товарна, тобто коли нерезидент перерахував резиденту аванс під постачання товару, а товар так і не буде поставлений;

— чи вона грошова, тобто коли нерезидент поставив резиденту товар, а оплата за такий товар так і не надійшла.

Спільне в обох цих випадках прощення для бухобліку резидента-боржника — це виникнення доходу на дату прощення (була укладена додаткова угода до ЗЕД-договору). Адже відповідно до п. 5 НП(С)БО 11 якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, його суму включають до складу доходу звітного періоду.

Прощення товарної заборгованості. Товарна кредиторська заборгованість є немонетарною. Адже погасити її слід було не грошима, а постачанням товарів. Тому ні на дату балансу, ні на дату прощення у резидента в бухгалтерському обліку не будуть виникати курсові різниці.

Отже,

у бухгалтерському обліку при прощенні нерезидентом товарної заборгованості слід тільки визнати дохід шляхом формування проводки Дт 681 — Кт 717