29.04.2024

Бухоблік експорту товарів: дата доходу і гривневий еквівалент

Експорт товарів — це операція з продажу. Тому коли вона здійснюється, постає питання: як відобразити експортний дохід у бухгалтерському обліку? А точніше — у який саме момент визнавати дохід від реалізації товарів іноземному покупцеві? Також вкрай важливо розуміти: за яким курсом перераховувати інвалютний дохід у валюту звітності (визначати гривневий еквівалент) і коли виникають курсові різниці? Розставимо головні акценти прямо зараз.

Дата визнання експортного доходу

Критерії визнання доходу. Відразу наголосимо: про відображення доходу від експорту товарів на дату отримання передоплати не може бути й мови. Позаяк такі надходження від інших осіб доходами не визнаються (пп. 6.3 і 6.4 НП(С)БО 15 «Дохід»).

За вимогами п. 8 НП(С)БО 15 дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, інших активів) у бухгалтерському обліку визнають за дотримання всіх таких умов:

1) покупцеві передані ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

2) підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

3) сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

4) є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.