29.04.2024

Повернення нерезидентом неякісного раніше експортованого товару

Підприємство вивезло за кордон товар у митному режимі експорту. Але згодом покупець-нерезидент виявив, що товар неналежної якості (бракований), і повернув його. Які ПДВ-наслідки такого повернення? Що в бухгалтерському і прибутковому обліку підприємства? Розберемося з цією проблемою докладно.

Ввізний ПДВ і компенсуючі ПЗ

ПК за реімпортним ПДВ. Товари, які були вивезені в режимі експорту (остаточного вивезення) і повертаються підприємству-експортерові у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов ЗЕД-договору або з інших обставин, що перешкоджають його виконанню, — у нашому випадку зважаючи на виявлений брак товару — зазвичай, поміщають у митний режим реімпорту (п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ).

За загальним правилом п. 206.3 ПКУ операції з ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільнені від оподаткування ПДВ. Виняток:

операції з ввезення в режимі реімпорту повернених нерезидентом товарів. Їх оподатковують ПДВ за ставкою 20 %, 7 % або 14 %

(див. БЗ 101.10). Для таких операцій повернення товарів працюють звичайні імпортні ПДВ-правила:

— датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) є дата подання митної декларації (МД) для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ). Базу оподаткування визначають шляхом перерахунку іноземної валюти в гривні за курсом НБУ на дату подання МД (п. 190.1 і п. 391.1 ПКУ). У декларації з ПДВ імпортні ПЗ не відображають;