29.04.2024

Продаж товару нерезиденту на території України

Бувають випадки, коли нерезидент не просто придбаває товар у резидента України, а й сам займається його вивезенням за кордон. Тобто не продавець, а покупець здійснює митні процедури щодо вивезення товару за межі України. Якщо таке стається, то у продавця виникає запитання: як відобразити таку операцію у бухгалтерському та податковому обліку? Про це ми і поговоримо далі.

Організаційні питання

Оформлення відносин. Експорт товарів — продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів (ст. 1 Закону про ЗЕД*).

* Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 № 959-XII.

Отже, виходячи з цього, якщо резидент України продає свій товар нерезиденту, то він здійснює експорту операцію. Щоб вона відбулася, має бути укладений зовнішньоекономічний договір (ст. 1 Закону про ЗЕД). Відмінність ЗЕД-договору про експорт без вивезення від договору на класичний експорт полягатиме тільки в тому, що:

1) за умовами такого договору усі вигоди і ризики на товар до нерезидента переходять на території України. Так, наприклад, у договорі може бути вказано, що місцем поставки проданого товару є склад продавця;