15.02.2024

Податок на нерухомість: пільги та ФОП

У цьому матеріалі ми розглянемо кілька ситуацій/запитань, з якими звернулись до редакції наші читачі на вебінарі. Вони стосуються справляння податку на нерухомість з житлового (й нежитлового) нерухомого майна, яке, зокрема, використовується чи не використовується власниками та іншими особами в підприємницькій діяльності. Гадаємо, це буде цікаво багатьом читачам.

Один ФОП, дві квартири

Ситуація й запитання. ФОП має дві власні квартири (31 та 43 кв. м) як звичайна фізособа. На одну адресу (31 кв. м) він зареєстрований як ФОП і здає це приміщення в оренду. Друга адреса (43 кв. м), де він мешкає, у податковій ніяк не реєструвалась. Податкова надсилає податок на нерухоме майно на обидві адреси з розрахунком на загальну площу.

Читач запитує, чи це коректно? І як тут рахується податок?

Давайте разом розбиратися.

Об’єкт, платник, база. Нагадуємо, що згідно з п.п. 266.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є, зокрема, об’єкти житлової нерухомості. А п.п. 266.1.1 ПКУ до платників цього податку відносить фізичних осіб (у тому числі нерезидентів), які є власниками таких об’єктів. Тобто обидві квартири (площею 31 та 43 кв. м), власником яких є фізособа, що також зареєстрована і як ФОП, є об’єктом оподаткування податком на нерухомість. А сама фізособа є платником цього податку.